Alberto Valcarce amb el premi Personatge de l'Any a les instal·lacions del TOT FOTO: Artur Ribera

Societat

Valcarce: "Estem molt orgullosos de la biblioteca de Volpelleres"

El TOT ha entregat enguany el premi Personatge de l’Any a Alberto Valcarce, un reconeixement de la redacció a un santcugatenc que sempre està disposat a atendre la premsa

Qui és l’Alberto Valcarce?

Sóc advocat, però em dedico ara mateix més a la gestió. Fa 8 anys que vaig venir a viure a Sant Cugat amb la meva dona.

Per què decideix venir a Sant Cugat? 

Vaig venir perquè la meva germana hi vivia i jo venia sovint a visitar-la. És una ciutat molt bonica i agradable per viure-hi, sobretot, si tens intenció de formar una família. Quin millor lloc que Sant Cugat, on hi ha tants espais i coses per fer amb nens i amb família!

De seguida va tenir clar que es volia involucrar amb el barri de Volpelleres? Com va néixer l’Associació?

Vam venir a viure aquí el 2009 i l’Associació es va organitzar el 2011, era un barri nou i hi havia moltes coses per fer. El barri es va quedar a mig construir perquè ens va agafar la crisi per mig. Hi havia manques de serveis i necessitats per cobrir, érem gent jove que no es coneixia i finalment el 2011 vam formar l’Associació de Veïns. Dedicar-te a l’Associació t’ha d’agradar, quedem dos dels que vam començar. Abans hi dedicava molt temps i no tenia fills, ara tinc dos fills i hi dedico més temps. El nostre barri estava a mig fer i així hem pogut formar part de les actuacions que s’hi han fet. Del que estem més orgullosos és de la biblioteca, que inicialment estava prevista com a ludoteca, però gràcies al projecte que vam presentar ha sigut un living lab.

Què fa falta més al barri? 

Enguany ha estat un any que s’han fet moltes activitats i iniciatives que han tingut molt ressò. Aquest any el que ha tingut molt impacte ha estat la Festa Major, la primera que hem organitzat. No ens esperàvem tanta afluència. Sabem que és un barri jove, amb molts nens, i vam enfocar les activitats cap aquí. Ens ha donat més coneixement entre veïns del barri i també a la ciutat. A poc a poc es van fent actuacions que ajuden a posicionar el barri dins de la ciutat. Aquest any el principal projecte que tenim és la gestió dels horts urbans de Can Canyameres, que s’han adjudicat a l’Associació de Veïns.

Com valoreu que la 12a escola s’hagi ubicat a Volpelleres? 

Molt positivament. Amb l’Ajuntament sempre hem tingut converses en tots els àmbits, és una forma que tenim de treballar, el diàleg. Estem satisfets perquè feia anys que reclamàvem que es fes alguna cosa, es va haver de fer un curs bolet a l’Olivera. Tenim la 12a escola amb mòduls, però preferim començar així, sabent que amb 2 o 3 anys canviarà i farà d’estímul per agilitzar la construcció de la 12a escola que va al costat del nou institut. També hi ha altres projectes per davant, com el mercat municipal. Mirem de dir la nostra davant de tots els projectes que hi ha al barri.

Què faltaria a Sant Cugat? 

Descentralitzar activitats i serveis. És una de les nostres reivindicacions. Reivindiquem que es facin coses per descentralitzar activitats i no hi hagi dependència del centre. Falten més serveis. Hi ha veïns que demanen menys activitats al centre i altres que demanem més activitats als barris. Ens hem de posar d’acord.

Aquest és un reconeixement que dóna la redacció del TOT a un ciutadà que facilita la feina als periodistes. Com ho viu? 

Primer vaig pensar que era una innocentada. Va ser una sorpresa, segurament hi deu haver molta més gent que també s’ho mereix. És un orgull i una satisfacció perquè veus que les hores que has dedicat al barri són reconegudes. Encara que el premi sigui individual, hi ha tot un equip darrere fent feina per l’Associació.

Com valora la tasca dels mitjans locals?

Que el TOT es faci ressò de les nostres activitats o que vingui a cobrir-les significa que es fan coses que tenen la seva repercussió i importància i que anem pel bon camí.