Veïns de Mas Gener aixequen la veu per reivindicar millores
Les pantalles acústiques a l’AP-7 o la millora de la riera de Can Cabassa són dues de les principals demandes
L’Associació de Veïns de Mas Gener ha aixecat la veu per reclamar millores al barri que fa anys que denuncien i que no s’acaben de solucionar. “Són problemes que s’allarguen molt. Els veïns cada vegada s’enfaden més, amb raó, perquè veuen que els projectes en marxa no tenen solució”, explica Josep Lolo, president de l’Associació de Veïns. Són reivindicacions històriques d'aquest barri de Mira-sol.
A més de projectes d'envergadura pendents, denuncien la falta de manteniment de voreres i carrers; així com de la poda dels arbres. "Molts cops no pots anar per la vorera que estan aixecades, és una dificultat per la gent amb dificultats de mobilitat". L'entitat també lamenta l'incivisme d'alguns veïns en deixar tota mena de deixalles als contenidors i demanen poder ampliar la freqüència de la recollida de voluminosos.
Incivisme a Mas Gener FOTO: Cedida
El soroll de l’AP-7
Una de les qüestions que més indigna al veïnat és el soroll que provoca l’AP-7 al seu pas pel barri. Fa temps que esperen unes pantalles acústiques, que ha d’instal·lar el Ministeri de Foment, i que no acaben d'arribar tot i els múltiples compromisos. “La nostra obligació és pressionar, recordar el problema. Està afectant la salut dels veïns”, denuncia Josep Lolo. Des del govern espanyol es va considerar prioritària aquesta actuació, però ara està pendent dels pressupostos.
Al març de 2019 es va informar que l'empresa Bagh Técnica va realitzar el projecte per instal·lar pantalles acústiques per encàrrec del Ministeri. L'empresa proposava construir pantalles d'entre sis i vuit metres d'alçada per solucionar l'excés de soroll, especialment als carrers de Folch i Torres i de Guadalajara. Un soroll que supera el màxim permès, tant durant el dia com a la nit.
Però un any després, encara no hi ha data d'instal·lació i ara caldrà esperar als nous pressupostos del govern espanyol.
La riera de Can Cabassa
Un altre projecte pendent és la millora del segon tram de la riera de Can Cabassa, entre el passeig del Nard i del Roser. “Quan plou molt, els veïns tenen por perquè no els caiguin els murs de les cases. Hauria d’haver començat l’any passat”, lamenta. I és que alguns veïns de la zona han denunciat reiteradament l'amenaça que suposa el pas de la riera quan hi ha pluges intenses.
Un tram de la riera ja s'ha millorat, però encara queda pendent l'altre, el més problemàtic. "El projecte estava aprovat i no entenc per què no s’executa", apunta Josep Lolo.
Connexió amb l'estació de la Renfe
Un accés per a vianants des de Mas Gener i fins a l'estació de Renfe de Rubí, separats per l'autopista, és una reclamació de fa anys dels veïns. "Hi ha molta gent que va caminant, però han de travessar per les entrades de l'autopista per l'Hospital General i Rubí", explica Josep Lolo. Això comporta un perill afegit pels veïns i fa que molts no hi vulguin anar a peu.
En aquest sentit, una altra proposta és impulsar un accés per a vehicles des de la zona de l'Hospital General fins a la zona del Sant Cugat Centre Comercial, passant per la zona de Can Fontanals. "Fa temps que se'n va parlar, però va quedar aturat. Volem saber com està", reivindiquen des de l'Associació de Veïns.
Torre d'alta tensió i pista esportiva
La torra d'alta tensió de Mira-sol FOTO: Artur Ribera
Una demanda del veïnat de Mas Gener és la cobertura de la pista del barri, per la qual hi ha uns diners reservats. "L’última notícia és que l’Agència Catalana de l'Aigua no és viable", lamenta el president de l'Associació. Ara tenen pendent una reunió amb l'Ajuntament per preparar al·legacions.
També s'està pendent de la retirada de la torre d'alta tensió del carrer de Guadalajara, l'última que queda després que el 2015 es soterrés tota la línia a l'avinguda del Baixador. Al gener de 2019 es va anunciar un acord entre l'Ajuntament de Sant Cugat i l'Ajuntament de Rubí pel seu soterrament, ja que la línia és la que connecta amb Rubí després de passar per l'autopista. Des de llavors, lamenten els veïns, no en saben res. Segons expliquen, s'estaria pendent d'un acord entre els ajuntaments i Endesa per veure com es reparteixen els costos, que superarien els 2 milions d'euros.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.