Vida saludable: el plaer de trobar-se bé
Oncologia i cardiologia són els camps que més canviaran amb innovacions punteres i desconegudes fins ara
Els bons hàbits són essencials per tenir una vida saludable. Una alimentació sana, amb cinc àpats diaris en què s’integrin verdures, fruita, llegums, cereals, carn i peix són aspectes bàsics per aportar al nostre cos, ja que cada aliment proporciona beneficis diferents i importants per al bon funcionament del nostre metabolisme. A una alimentació equilibrada, s’hi sumen altres comportaments que milloren la qualitat de vida, com beure més aigua, fer habitualment activitat física, visitar el metge en detectar molèsties no només físiques, sinó també psicològiques.
També és important millorar el descans nocturn i defugir tot el possible l’estrès, a més d’evitar conductes que posin en risc la nostra salut, com el consum de drogues, alcohol i tabac, el sedentarisme o una alimentació amb alta presència d’aliments processats, additius i amb excessos de sucres i de sal. Aconseguir una vida saludable implica un compromís a llarg termini. Tot i això, la genètica de cada persona també juga un paper rellevant, ja que cada individu simptomatitza les malalties de manera diferent.
La salut dels santcugatencs, per sobre la mitjana
Amb 90.178 habitants, segons les dades més actualitzades del padró, Sant Cugat compta, per donar servei a la ciutat, amb tres Centre d’Atenció Primària (CAP), ubicats al carrer de la Mina, a Can Mates i a Valldoreix; dos consultoris mèdics a la Floresta i a les Planes, desenes de centres sanitaris i consultes privades i concertades i l’Hospital General de Catalunya.
La realitat socioeconòmica del municipi fa que un dels punts forts, pel que fa a la salut, sigui la seva elevada esperança de vida, que se situa per sobre de la mitjana estatal. I és que l’esperança de vida dels santcugatencs se situa en els 87 anys, per sobre de la mitjana estatal, que es troba en els 82,8 anys, i vuit anys més que a determinats barris de ciutats amb rendes baixes.
Tractaments personalitzats, la medicina del futur
Nanomedicina, implants biònics, òrgans a mida amb impressores 3D i tractaments personalitzats amb fàrmacs ajustats a cada pacient. Aquests seran només alguns dels avenços que revolucionaran la medicina els pròxims anys i que en alguns casos ja s’apliquen. La medicina, la ciència que es dedica a l’estudi de la vida, la salut, les malalties i la mort, és una de les àrees a les quals mundialment es destinen més recursos econòmics i capital humà, especialment en dues àrees: la tecnologia i la recerca.
Dins de les especialitats mèdiques, i, segons els experts, l’oncologia i la cardiologia formaran part dels camps mèdics que més canviaran amb innovacions punteres i desconegudes fins ara. Una fita que s’aconseguirà a mitjà termini gràcies als avenços que es gesten a diversos països del món. “En un futur immediat hi ha dos grans blocs d’avenç: la personalització dels tractaments segons el perfil genètic del tumor, que fa cinc anys no es feia, i la biòpsia líquida, en sang, que permet veure alteracions genètiques i en funció d’això es decideix el tractament més adequat per actuar sobre aquestes alteracions que provoquen el tumor”, apunta Xavier González, cap del servei d’Oncologia de l’Hospital General de Catalunya (HGC). El doctor afegeix que l’altre camp en el qual s’estan fent passos de gegant és en la immunoteràpia amb tractaments per ajudar el mateix cos a lluitar contra el càncer: “Quan hi ha un tumor el cos no és eficaç lluitant contra aquest invasor i nosaltres intentem a ajudar-lo perquè no sigui atacat. Aquesta teràpia és habitual des de fa un any, sobretot en els càncers de pulmó”.
L’expert en càncer apunta que en menys de deu anys, es posarà en marxa el diagnòstic ultraprecoç, de manera que amb una simple analítica de sang es pugui detectar un “ADN tumoral i buscar on s’està generant un tumor que, en aquell moment, pot ser minúscul”. González preveu que abans que finalitzi la pròxima dècada el càncer acabi sent una malaltia crònica. L’expert defensa que ja hi ha alguns tipus de càncer que són crònics, ja que “anem cap a la cronificació d’alguns casos sempre que no aconseguim el pronòstic precoç. Mes del 50% de càncers es curen i podem parlar de crònics quan no es pot curar, però el primer objectiu sempre és curar-lo”. Per la seva banda, María Matiello, cap de cardiologia de l’HGC posa de manifest que els pròxims anys “hi ha grans avenços en moltes especialitats dins de la cardiologia, un exemple són l’hemodinàmica i la genètica”. La doctora, especialista en arítmies, apunta que cada vegada més, la medicina és “més individualitzada i que s’anirà més lluny en els tractaments”. Uns tractaments que en l’àmbit de la cardiologia inclouran deteccions més avançades i els implants cada vegada seran més petits, amb menys complicacions i molt més fàcils d’implantar.
Innovació mèdica que avança dia a dia
Està previst que la pròxima dècada la medicina avanci com en els darrers 50 anys, una teoria que defensa la comunitat mèdica, entre ells Matiello, que explica que “la tecnologia no avança de manera lineal, és a dir, que a l’inici potser tarda a establir-se, però després es dispara i aconsegueix coses increïbles”.
L’entesa sosté que “el coneixement que serveix en una àrea mèdica precisa, després s’exporta a una altra i també funciona” i que avui dia, els “enginyers biomèdics, genetistes i metges van de la mà, de manera que actualment la medicina no és només una activitat mèdica”. Tots aquests avenços i respostes estan fent que els tractaments siguin més segurs, més fàcils i més generalitzats. Un fet que serà la tònica del futur.