Concentració de rebuig a l'agressió sexual i la violència masclista a Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

Societat

Les violències masclistes augmenten a Sant Cugat

"La violència masclista no té edat ni classe social, és una estructura de poder i d’abús que forma part de la nostra societat", ha advertit la tinenta d'alcaldia de Drets Socials

Les violències masclistes han crescut a Sant Cugat durant la pandèmia. La xifra de les dones ateses pels Centres d'Atenció Primària i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones s'han disparat, mentre que les denúncies presentades als Mossos d'Esquadra també han augmentat. "Les dades no ens indiquen que estiguem en el camí de l’eradicació", ha lamentat la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert. L'Ajuntament ha presentat aquestes xifres en el marc del 25-N, Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones.

Més info: Sant Cugat es conjura per acabar amb les violències sexuals

Gibert ha atribuït l'increment a la crisi postcovid, però també a un creixement del coneixement dels serveis d'atenció a les dones i a una major conscienciació del que són les violències masclistes. "Sabíem que existien violències, perquè existeixen a tot arreu, però potser no hi estàvem arribant. Ara hi estem arribant més", ha destacat.

A més, ha advertit que el perfil de les víctimes de la violència masclista és transversal: "La violència masclista no té edat ni classe social, és una estructura de poder i d’abús que forma part de la nostra societat".

Més dones ateses als CAP

Entre el gener i l'octubre de 2021, els Centres d'Atenció Primària de Sant Cugat van atendre 18 dones per casos de violència masclista, cinc més que en el mateix període de l'any anterior. La majoria de dones tenien entre 24 i 44 anys i eren de nacionalitat espanyola. A més, 12 tenien fills, set estaven casades, cinc eren solteres i tres estaven separades. Tres de les dones ateses van patir violència sexual.

Pel que fa les denúncies als Mossos d'Esquadra, se'n van registrar 43 (l'any anterior en van ser 40). En aquest cas, una majoria de dones eren estrangeres i també tenien entre 25 i 44 anys, tot i que sis denúncies eren de noies menors de 24 anys. 16 de les denúncies eren per agressions de l'exparella i en 16 casos hi havia violència física, a més de dos situacions de violència sexual. 

El Servei d'Informació i Atenció va atendre 103 dones per situacions de violències masclistes, el que suposa un augment del 51,5% respecte el 2020 i d'un 84% en comparació el 2019. En dos anys, aquest servei ha passat d'atendre 56 a 103 dones per violència masclista. 4 casos eren noies menors de 18 anys i la violència psicològica es repetia en la gran majoria de situacions. 

Perfil majoritari

Majoritàriament són casos de violències masclistes en l’àmbit de la parella, però hi ha altres àmbits com el familiar o el laboral. El perfil majoritari és el d’una dona de mitjana edat, amb fills, estudis mitjans o superiors, feina remunerada i nacionalitat espanyola. La violència psicològica està present gairebé en la majoria de casos atesos, com també ho és la violència múltiple, que no s'atura després de la separació i sovint augmenta quan hi ha criatures a càrrec.

A més, una dada preocupant és la xifra de dones joves ateses per violència masclista. "Hi ha dades que indiquen que el 30% dels joves creuen que la violència masclista és un invent polític, i no un fenomen social completament real i present. Hi ha una feina de prevenció i sensibilització molt important", ha assenyalat Núria Gibert, que afegia: "No avancem en termes ètics, sinó que retrocedi. És una feina pel conjunt de la societat. És preocupant".

Atenció a les dones

Un fet que ha posat de manifest la tinenta d'alcaldia és que els serveis d'atenció a les dones segurament són més coneguts, així com que hi ha un increment de la consciència sobre què es la violència masclista. "Hi ha un increment de les atencions i això vol dir a que hem millorat el servei. Les dones que estan en situació de violència masclista han pogut tenir un seguiment més acurat i personalitzat", ha destacat.

"Seguim treballant en la línia de l’eradicació de les violències, la prevenció, la sensibilització i el seguiment", ha emfatitzat Gibert. En aquest sentit, ha recalcat la contractació d'una nova treballadora social al Servei d'Informació i Atenció de Dones i el nou Pla d'Igualtat, Feminismes i LGTBI, aprovat recentment.

Més info: El feminisme i la mirada LGTBI, protagonistes del nou Pla d'Igualtat de Sant Cugat

Dades de les dones ateses

Perfil de les dones que van ser ateses als CAP

 
 

Perfil de les dones que van presentar denúncies als Mossos

 

 

 

Perfil de les dones que van ser ateses pel Servei d'Atenció a les Dones

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.