L’Ajuntament ofereix cursos per ser voluntari. FOTO: Cedida

Societat

Voluntariat: temps i esforç per aconseguir vides més justes

Sant Cugat compta amb una xarxa de voluntaris molt àmplia que col·laboren en diverses entitats

L’Institut d’Estudis Catalans de fineix que una persona voluntària “és aquella que s’ofereix lliurement a fer una cosa o a col·laborar en alguna tasca sense ésser-hi obligat”. És a dir, que dedica part del seu temps i esforç a una causa que considera necessària o justa sense rebre una compensació econòmica a canvi. Ens hem preguntat mai què passaria si en qualsevol de les recollides solidàries o altres activitats no hi haguessin voluntaris? Què se’n farien de les muntanyes de menjar, joguines o roba a les portes dels supermercats o les diferents entitats? Com es classificaria i s’entregaria als destinataris finals? I és que un gran volum de feina logística que es fa en diverses entitats va a càrrec del voluntariat. Un exemple clar és el del Gran Recapte d’Aliments. Només a Sant Cugat hi van haver 140 voluntaris per fer possible aquest esdeveniment.

Potser a vegades no som del tot conscients de l’enorme feina que fan els voluntaris i voluntàries. Una tasca a vegades invisible però del tot imprescindible per aconseguir vides més justes per a aquells que més ho necessiten. Segons l’Observatori Sociològic de Sant Cugat del passat mes de juliol, el 22,5% dels santcugatencs tenen problemes per arribar a final de mes ja sigui per dificultats a l’hora de pagar les rendes, l’alimentació o els subministraments dels serveis bàsics. Des de fa 4 anys, Sant Cugat compta amb l’Oficina del Voluntariat Social, la qual proporciona voluntaris tant puntuals com continuats a les entitats de la ciutat que en necessiten. La responsable de l’oficina explica que “a vegades tenim massa voluntaris i això diu molt dels santcugatencs”. En concret, l’oficina té registrades 433 persones. No obstant això, també cal tenir en compte que hi ha molts santcugatencs que no passen per l’oficina, sinó que es dirigeixen directament a l’entitat o associació amb la qual volen col·laborar.

Passió i satisfacció

Diverses entitats socials de Sant Cugat coincideixen a afirmar que per qüestions de disponibilitat i flexibilitat horària, en general els voluntaris són persones prejubilades o jubilades que d’un dia per l’altre es troben que no tenen res a fer i decideixen invertir el seu temps a ajudar els altres. Però també són aquelles persones joves que tenen un horari d’estudis flexible o que es troben en situació d’atur els que s’atansen a les entitats socials per donar un cop de mà. Amb tot, una cosa està clara, i és que tots ells comparteixen passió i dedicació amb un mateix objectiu: posar el seu granet de sorra per aconseguir satisfer les necessitats bàsiques d’aquells que no hi tenen accés.