Unes trampes intel·ligents capturaran rates a les canonades
Sant Cugat realitza una prova pilot per capturar aquests rosegadors a través d'un mecanisme que fa baixar unes varetes rígides que impacten amb l’animal i que aconsegueix eliminar el 100% dels animals
Una vegada s’avaluï l'efectivitat de la prova pilot s'estudiarà la possibilitat d’utilitzar aquest dispositiu de manera permanent com a suport a les accions de control de rates. L’Ajuntament de Sant Cugat i l’empresa Anticimex 3D Sanidad Ambiental SA, han dut a terme durant el segon semestre de 2014 aquesta prova pilot amb trampes intel·ligents Smart-Trap.
L'aparell funcionant al carrer Major. FOTO: Cedida
Funcionament del giny
El dispositiu es col·loca dins de les canonades de desguàs per interceptar les rates que circulen per la xarxa de clavegueram. El parany actua a través de sensors de moviment i de temperatura i, un cop detectat el rosegador, s'activa un mecanisme que fa baixar unes varetes rígides que impacten amb la rata causant-li la mort immediata. Seguidament el sistema retreu les varetes i immediatament torna a restar actiu. La tecnologia aconsegueix eliminar el 100% de les rates que circulen per l’interior de la canonada i funciona on-line, el que permet fer el seguiment a temps real del nombre de rosegadors eliminats.
A Sant Cugat han estat actives quatre trampes intel·ligents de captura entre l’agost i el desembre a la plaça de Pep Ventura, a la de Sant Pere, el carrer Major i el carrer Gorina. Es aquests 139 dies s’han capturat 95 rosegadors, una rata cada 1,4 dies.