24 mesos per una llicència d'obres a Sant Cugat: neix una plataforma de denúncia
La Plataforma d'Afectats de Llicències d'Obra de Sant Cugat denuncia que l'atorgament d'una llicència d'obra major es pot allargar durant 24 mesos
Fins a 24 mesos per l'atorgament d'una llicència per obra major a Sant Cugat. És la denúncia d'un grup de ciutadans i empreses que han impulsat la Plataforma d'Afectats de Llicències d'Obra de Sant Cugat. Ho consideren una demora "desmesurada i inacceptable" que generen molts "perjudicis" a la ciutadania. Exigeixen una solució a l'Ajuntament davant d'aquesta "greu situació". Aquesta "lentitud" fa anys que és un problema a Sant Cugat, però darrerament s'ha agreujat.
"Som moltíssims els particulars i les empreses que ens veiem afectats per l'endarreriment de l'atorgament de llicències, sobretot d'obra major", explica Albert Garcia, un dels impulsors de la plataforma. Per Garcia, és totalment inacceptable que aquests permisos s'endarrereixin entre 18 i 24 mesos. Per una llicència d'obra de reforma o ampliació, poden ser fins a 18 mesos.
Segons l'entitat, el que passa a Sant Cugat "no és habitual". Albert Garcia, que és arquitecte i treballa amb altres ajuntaments, explica que els terminis en altres municipis són molt menors. A ciutats com Sabadell, Terrassa, Rubí o Barcelona el termini és de màxim deu mesos. "El departament de llicències de Sant Cugat està saturadíssim i no dona l'abast", assegura.
Problemes familiars
Aquest retard de gairebé dos anys per una llicència d'obres provoca "drames familiars", denuncia Albert Garcia. En resumeix tres casos. Persones que han venut el seu pis per fer una casa i que perden la bonificació que s'atorga si es reinverteixen els diners en un nou habitatge si l'obra no acaba abans de dos anys.
D'altres que estan gastant els seus estalvis que tenien guardats per afrontar una obra en el lloguer d'un habitatge mentre no acaben la casa. I el canvi de condicions d'una hipoteca, que caduca al cap de dotze mesos.
"Hi ha famílies que han hagut d'anar a viure a casa de familiars per no gastar els diners que tenien per l'obra en un lloguer", apunta.
plataforma afectats
Pèrdua d'oportunitats
Segons la plataforma, hi ha promotores i empreses que desisteixen a impulsar projectes a Sant Cugat perquè saben que l'Ajuntament triga molt temps a atorgar les llicències.
També passa amb particulars: "Després de la pandèmia hi ha més interès a fer obra nova o sortir de la ciutat. Jo he notat gent de Barcelona que vol sortir fora i volen venir a Sant Cugat. Però els que ja coneixen la situació de l'Ajuntament, directament no volen un terreny aquí i opten per Bellaterra o Valldoreix (que té una gestió pròpia)".
"Falta gent treballant al departament de llicències"
"La meva conclusió és que falta gent treballant al departament de llicències. És insuficient", apunta Albert Garcia. A més, tenint coneixement del funcionament d'altres ajuntaments, també creu que és un problema d'organització, ja que per la validació d'un projecte intervenen diverses àrees i departaments.
Per tot plegat, des de la plataforma demanen una reunió amb el govern municipal. "No entenem per què no prenen mesures", lamenta Garcia, que afegeix que són "plenament conscients" de la situació.
Amb tot, no descarten que, a nivell individual, s'impulsin demandes per la via judicial pel perjudici que entenen que han patit per la lentitud en l'atorgament de llicències. Per ara, volen recopilar el màxim de casos possibles i es pot contactar amb ells a través de correu electrònic.
Preguntada per aquesta qüestió, l'alcaldessa ha explicat que estan treballant per solucionar-ho.
La denúncia d'una santcugatenca
Aquesta és la queixa que una santcugatenca, Glòria Sales, ha fet arribar al TOT:
"Demanar un permís d’obres per una casa unifamiliar suposa un llarg i fosc camí del qual no se sap el final. Segons l’ordenança municipal el temps per concedir un permís d’obres és 2 mesos, fa anys estava en 12-14 mesos i en l’actualitat és de 24 mesos! És incompressible i vergonyós.
Costa molt per la gent de Sant Cugat que els nostres fills puguin quedar-se a la ciutat. Parlo d'una parella jove, que han estalviat durant anys per fer realitat el somni de tenir una petita casa al costat d’on estiuejaven els besavis. Portem 13 mesos i encara els espera 1 any més per tenir la llicència d’obres. Durant aquest temps han hagut de marxar del poble per poder continuar pagant el lloguer del pis i la hipoteca del terreny"
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.