4.000 nous habitatges a Ca n'Ametller per fer front a l'emergència habitacional
Ca n'Ametller és l'últim gran barri per construir a Sant Cugat i pot ser l'única sortida per mitigar la dificultat per accedir a l'habitatge
El barri de ca n'Ametller és l'última gran àrea de Sant Cugat pendent d'urbanitzar-se. Amb una seixantena d'hectàrees, l'Ajuntament vol construir un nou barri que serveixi, en part, per intentar resoldre la problemàtica de l'habitatge a Sant Cugat, una de les ciutats més cares de tot el país. Aquesta emergència habitacional va quedar palesa durant la taula rodona 'Sant Cugat, ciutat integradora que aculli a tothom i no expulsi ningú', organitzat per l'Assemblea d'Entitats de la Festa de Tardor.
"L'espai de ca n’Ametller és l’últim tros per edificar. S’ha de pensar perquè el creixement doni la millor resposta possible", va destacar la regidora de Ciutadania, Gemma Aristoy. Des del Sindicat de Llogaters, Francesc Dalmau, va emfatitzar que la "situació és crítica": "Cada any milers de persones han de marxar de la ciutat perquè no poden fer front als preus".
Lluís Carreras: "És una emergència"
Una realitat que perdura en el temps i que ara s'està agreujant per la inflació i la crisi, com va assegurar Lluís Carreras, president de Creu Roja Sant Cugat-Rubí: "La pobresa es va cronificant i és molt més difícil sortir-ne. El creixement del risc de pobresa és espectacular". "És una emergència. Això significa que si aquestes persones ja tenen dificultats per viure, en tenen molta més per continuar en el seu habitatge", afegia Carreras.
A més, tant Carreras com Dalmau van insistir en fer veure que la pobresa i la vulnerabilitat també existeixen a Sant Cugat, tot i que sovint la imatge que projecta la ciutat és una altra.
Ca n'Ametller, la solució?
Ca n'Ametller està a la zona entre l'Hospital General, la Boehringer i el Centre Comercial FOTO: Ajuntament
L'habitatge social és una de les eines per fer front a aquesta "emergència". Gemma Aristoy va reconèixer que durant el mandat no s'han impulsat grans projectes: "L’habitatge és prioritari pel govern. No s’ha materialitzat en molts pisos, però s’ha fet un estudi amb espais on edificar i els projectes per fer 3.800 habitatges més fins al 2030". I bona part d'aquests aniran a ca n'Ametller, que comprén Can Cabassa, Can Mates Oest i Can Fontanals.
Juan Carlos Montiel és el director-gerent de Barcelona Regional, l'Agència de Desenvolupament Urbanístic i d'Infraestructures. Ha rebut l'encàrrec de l'Ajuntament de Sant Cugat de pilotar el projecte urbanístic de ca n'Ametller. Montiel va detallar durant la trobada que la previsió és que el nou barri aculli 4.000 habitatges, dels quals la meitat seran de lloguer protegit. Actualment hi ha uns 700 habitatges de lloguer social a Sant Cugat.
"4.000 habitatges són molts o pocs?"
"4.000 habitatges són molts o pocs?", va reflexionar. "Depèn de la demanda i com es produeixen en el temps. Són el 12% dels habitatges actuals a Sant Cugat (33.000 pisos en total). Segons Montiel, tenin en compte la població de la ciutat i les previsions de creixements, no és una xifra allunyada del que es necessita.
El dubte és si amb aquest nou barri es podran combatre els preus de l'habitatge. "Els preus baixen si hi ha més oferta", apunta Montiel. Tot i això, no és un projecte imminent. El director de Barcelona Regional va apuntar que només els tràmits urbanístics i canvis de planejament ja ocuparan tot el pròxim mandat. A partir de llavors, cap al 2027, es podria començar a desenvolupar.
Un 'pelotazo'?
Tenint en compte aquests terminis, demana un pacte i un consens general per tal de seguir apostant pel desenvolupament de ca n'Ametller, més enllà de colors polítics. Un altre fet a tenir en compte són els números econòmics: "Han de sortir els números. No és un pelotazo, és impossible. Però si no hi ha marge, ningú posarà els seus diners".
Un altre repte que comporta aquest desenvolupament és que és imprescindible la cobertura de les vies de la Renfe, ja que sinó, existeix un radi de protecció de 350 metres. Per tant, cal que les administracions vagin avançant en aquest tràmit amb Adif.
Com serà el nou barri?
L'Ajuntament de Sant Cugat va impulsar un procés participatiu per tal de recollir propostes i idees per definir el barri. Amb unes premises bàsiques, com un teixit urbà compacte i la mixtura de diferents usos (habitatge, comerç, serveis...), es van rebre 250 propostes. Tot i això, encara queda per saber com s'acabarà dibuixant.
Un dels punts a afrontar és la densitat i l'alçada de les construccions. El regidor de Participació, Marco Simarro, en va parlar en el seu moment: "Es preveu una mínima compactació i densificació, però gens aliens al que és Sant Cugat en alguns barris preexistents". En referència a les alçades comentava: "Es resol en planta baixa i, moltes vegades, poques plantes per damunt".
La ciutat dels 15 minuts
Deixant de banda la forma i quantitat d'edificis, els conceptes que es volen potenciar són la sostenibilitat, la mobilitat neta i la combinació d'usos (residencial, serveis, comercial o econòmic) són tres pilars fonamentals.
"Hi ha un concepte molt clar, la ciutat dels 15 minuts, que fa referència a aquells espais urbans que tenen a l’abast gairebé tot a quinze minuts a peu. Pots anar a peu per qualsevol necessitat com anar a comprar, a l’escola, a serveis o equipaments. Així no depens d’una mobilitat carbonitzada i té incidència en termes de sostenibilitat i ecològics", destacava Marco Simarro.
Així, la voluntat és que el futur barri combini, per exemple, habitatges, botigues de primera necessitat, escoles o serveis sanitaris: "Acaba donant vida i solucions a les necessitats quotidianes".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.