L'Ajuntament fa un pas definitiu per la protecció de l'edifici del Bar Catalunya
El ple municipal ha aprovat el Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic per impedir-ne l'enderrocament amb el vot en contra de Junts
L'Ajuntament de Sant Cugat fet un pas més protegir l'edifici de l'antic Bar Catalunya de Sant Cugat. En el ple municipal d'aquest dilluns, 17 d'abril, s'ha aprovat provisionalment el Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic que impedeix l'enderrocament de l'edifici que l'empresa propietària volia executar.
Junts, en contra
L'aprovació provisional d'aquest Pla, però, no ha rebut tot el suport del consistori al ple municipal, amb el vot favor del govern i la regidora no adscrita, l'abstenció d'un regidor de Ciutadans, ja que l'altre no hi era, i el vot en contra de Junts per Sant Cugat. Segons ha explicat el regidor de Junts Joan Puigdomènech, haurien preferit una via alternativa, preservant només allò que realment té valor patrimonial de l'edifici i concentrant l'atenció en el bar per evitar-ne el seu declivi.
En la seva rèplica, Duch ha defensat que "el declivi del bar és culpa dels particulars i no de l'Ajuntament" i que "sobre la taula només hi ha una via per la preservació de l'edifici i és en la s'ha treballat tots aquests anys".
La disputa entre els propietaris i l'Ajuntament
Case 6, propietaris del que fins al març de 2021 havia estat el Bar Catalunya, va presentar un projecte urbanístic a l'Ajuntament de Sant Cugat l'any 2017 per tirar a terra l'edifici i construir nous habitatges mantenint només la façana, que era l'única part inclosa en el catàleg de patrimoni.
L'Ajuntament, però, va considerar que tot l'edifici tenia valor patrimonial, de manera que va proposar una modificació del catàleg per evitar preservar tot el conjunt arquitectònic (per dins i per fora) i, també, la casa del costat (Valldoreix, 78), cosa que no va agradar als propietaris, que han presentat diversos contenciosos al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per portar l'Ajuntament als tribunals.
Per la seva banda, l'Ajuntament ha finalitzat el document que ha de permetre "garantir el patrimoni de la ciutat", segons paraules del tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, després de dos anys de tràmits i diverses modificacions per al·legacions, entre les quals n'hi havia una de l'empresa propietària, que s'ha estimat parcialment.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.