El barri de Ca n’Ametller, clau per al futur de Sant Cugat
L'alcaldessa, Mireia Ingla, considera que “el disseny del nou barri respon a la voluntat de l’Ajuntament de governar el desenvolupament de la ciutat”
El nou barri de Ca n’Ametller, l’últim gran sector pendent d’urbanitzar a Sant Cugat, ja ha començat a caminar i és una oportunitat per respondre els principals reptes que planteja la ciutat. Per donar a conèixer com serà, l’Ajuntament ha presentat una exposició virtual, santcugatdelfutur.cat, a la Unió santcugatenca davant d'unes 200 de persones.
Com serà el nou barri de Ca n’Ametller?
La voluntat de l’Ajuntament és desenvolupar un barri amb criteris de màxima sostenibilitat i d’accés assequible a l’habitatge. Per una banda, es busca impulsar una ciutat més sostenible i pensada sota criteris claus com l’eficiència urbana i energètica, la mobilitat sostenible, la barreja d’usos i serveis o l’increment dels equipaments públics. Per altra banda, el desenvolupament de ca n’Ametller generarà un gran nombre d’habitatges assequibles (50% protegits) per lluitar contra l’increment dels preus i la gentrificació a la ciutat.
“El disseny del nou barri de Ca n’Ametller respon a la voluntat de l’Ajuntament de Sant Cugat de governar el desenvolupament de la ciutat”, ha declarat Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat.
El barri de Ca n'Ametller serà sostenible. FOTO: Cedida
El procés per definir l’Ecobarri de ca n’Ametller es va posar en marxa perquè l’Ajuntament va rebre la proposta de construir uns 1.400 habitatges a la zona de Can Mates oest seguint un model residencial continuista. Com a resposta, l’Ajuntament va impulsar un important treball de reflexió i d’estudi d’aquest sector amb el suport dels serveis urbanístics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i de l’agència pública Barcelona Regional. Fruit d’aquell primer treball, es va passar a repensar l’àmbit de ca n’Ametller -format per tres sectors: can Mates oest, can Fontanals i can Cabassa- amb una visió de conjunt.
Fa prop d’un any l’Ajuntament va dur a terme un procés participatiu per recollir les reflexions i propostes de la ciutadania a l’hora de desenvolupar l’Ecobarri de Ca n’Ametller. En total es van recollir més de 250 propostes repartides en quatre grans eixos: Infraestructura verda i equipaments, Teixit, Mobilitat i Desenvolupament sostenible.
El futur Ca n'ametller serà un ecobarri. FOTO: Cedida
El desenvolupament, el repte de Sant Cugat
Sant Cugat ha mantingut un desenvolupament continuat i accelerat de població relacionat amb la creació de noves infraestructures i la implantació d’empreses i institucions de recerca. En els pròxims anys, l’Idescat preveu que se sobrepassin els 100.000 habitants el 2033. Amb la resposta als reptes que té la ciutat avui, es garanteix que el darrer barri de la ciutat serà a l’estil Sant Cugat, però a més, actualitzant la fórmula al segle XXI, d’acord amb els estàndards del Sant Cugat del futur. En aquesta línia, el comissari de l’exposició Sant Cugat del futur, Marc Grau, ha explicat que en el disseny del nou barri s’ha volgut “garantir que es desenvolupa a la manera de Sant Cugat, i fins i tot actualitzant la fórmula”.