El Monestir té elements emblemàtics com el seu fantàstic Claustre del FOTO: Arxiu

Urbanisme

Comença la segona fase de les obres de remodelació del Monestir, que estrena web

La primera fase es va executar entre el 2017 i el 2018, i ara comença una segona que contempla la restauració de la façana sud de l'església o de les cobertes de l'ala nord, entre altres

El Monestir de Sant Cugat s'està rehabilitant des de l'any 2017 amb una inversió d'1,1 milions d'euros, dels quals ja se n'han executat un total de 460.000.

Més info: El Monestir de Sant Cugat afronta anys d'obres de restauració

Ara, s'inicien les obres que falten en una segona fase del projecte: "És un projecte important, no només per preservar el nostre patrimoni cultural, sinó també aquest patrimoni de la ciutat, aquest retorn que el Monestir ha de fer a la ciutat, i la ciutat ha de fer cap a aquesta preservació", ha afirmat l'alcaldessa, Carmela Fortuny. Des del 2018, el Monestir és propietat de l'Ajuntament i l'alcaldessa ha assenyalat que "com a propietaris ens toca respectar-lo, preservar-lo i rehabilitar-lo".

Per la seva banda, el Comissionat del Monestir, Domènech Miquel ha explicat que, si bé és cert que és necessari remodelar i rehabilitar el Monestir, difícilment es podria viure una situació com la de Notre Dame, a París, perquè "les estructures són completament diferents", ja que no són de fusta, sinó de pedra: "A Catalunya, en el segle X i XI els musulmans cremaven les esglésies, i de seguida van aprendre que calien unes taulades que no es poguessin cremar, i es feien amb una volta de pedra i, a sobre, la taulada. D'aquesta manera no s'encenia. El nostre gòtic i el nostre romànic és diferent del francès", ha assenyalat.

De totes maneres, ha apuntat que un dels problemes més greus que pateix el Monestir és "la base sobre la qual està assentat el Monestir: un tipus d'argila que quan plou s'infla i quan fa bon temps torna a la posició original. Quan s'infla, les parts del Monestir es mouen i s'originen esquerdes", ha afirmat el Comissionat.

Actuacions previstes pel 2019

  • Obres de recuperació de l'entrada de la plaça posterior del claustre, ubicada als jardins del Monestir i habilitació com a porta d'emergència i rehabilitació de l'escala. (108.898,06 €)
  • Restauració de la façana sud de l'església. (204.409,80€).
  • Restauració del cimbori (en curs d'adjudicació).
  • Restauració de les cobertes de l'ala nord de l'església (en curs d'adjudicació).
  • Restauració de les muralles Est del conjunt monàstic (projecte en redacció).
  • Restauració de la part del ferro i el mecanisme del rellotge del Monestir
  • Altres accions de manteniment.

Un web del Monestir

Cal destacar que el Monestir estrena també un web propi, amb l'objectiu de promocionar-lo. A més, també s'ha modelat el web del Museu del Monestir. "Ens podrem adreçar als veïns i a les veïnes, i també a les persones de fora que vinguin a vistar el Monestir. A més, el web ta,bé compta amb una guia didactica", ha afirmat Fortuny.