Obres a l'Espai Carré. FOTO: TOT Sant Cugat

Urbanisme

De dos anys a setanta dies: Sant Cugat "resol" el col·lapse de les llicències d'obra

L'Ajuntament de Sant Cugat ja està tramitant llicències d'obra major que s'han presentat al març de 2024

Sant Cugat ha acabat amb el col·lapse "històric" de les llicències d'obra major. Al juny de 2023, l'Ajuntament de Sant Cugat tenia 145 llicències al calaix sense tramitar, el període d'aprovació va arribar a superar els 24 mesos i era la ciutat catalana on més es trigava. Un any després, el Consistori té únicament sis llicències a l'espera de passar a mans dels tècnics i el temps total per tramitar un expedient d'obra major que no tingui requeriments ha baixat fins als 70 dies. De fet, els tècnics municipals ja estan estudiant llicències presentades el març de 2024. 

Més info: 445 dies de mitjana per atorgar una llicència d'obra major a Sant Cugat

"Hem eliminat la cua", ha celebrat el regidor d'Urbanisme, Àngel Pedrós, que ha explicat que resoldre la problemàtica "històrica" de les llicències va ser un dels objectius principals del nou govern de Junts i ERC. Ha reconegut que el retard en les llicències perjudicava la imatge de Sant Cugat i frenava l'arribada de projectes. A banda de moltes famílies i particulars que han vist truncats els seus projectes. 

70 dies per una llicència (perfecta)

El període de 70 dies es refereix al temps efectiu en què la llicència passa pels tècnics de l'Ajuntament fins a l'aprovació final, però no comprèn el període de requeriments al ciutadà per fer correccions. És a dir, a allò que depèn de l'Ajuntament. La pràctica totalitat de les llicències d'obra major que es presenten necessiten ajustos. A més, han puntualitzat que hi ha llicències de 2022 o 2023 que encara estan pendents d'aprovar-se per la seva "complexitat".

Sigui com sigui, fa un any el temps total per a l’atorgament d’una llicència era, de mitjana, 461 dies des de la presentació de la sol·licitud fins a l’informe tècnic final. Les noves llicències ho poden superar en setanta dies si es presenten de manera perfecta. 

Més info: L'Ajuntament redueix a 9 mesos els terminis d'atorgament de llicències d'obres majors

Com s'han millorat les llicències?

Àngel Pedrós ha explicat que el primer pas per resoldre el col·lapse de llicències va ser la contractació de més tècnics: "Hem passat de 3 a 8 tècnics, no podia ser que un departament com aquest tingués només tres tècnics". Aquest increment de personal ha permès donar resposta al "tap" de 145 expedients pendents de tramitar-se.

L'objectiu de l'Ajuntament va molt més enllà i vol reduir el termini d'aprovació de llicències als dos mesos, tal com marca la llei. Per aconseguir-ho estan desplegant una segona fase basada en la tecnologia i simplificació administrativa i urbanística. 

Tecnologia per llicències

El primer pas és comptar apostar decididament per la tecnologia. Per això, estan treballant en una nova plataforma de gestió que faci més efectius tots els passos per atorgar una llicència. Per ara, ja disposen d'un programa per monitoritzar totes les llicències i saber en quin punt es troben del procés. Així, poden saber on pot haver-hi un tap i quines fases s'han de millorar. En el futur, la voluntat és que qualsevol ciutadà pugui consultar en quin punt es troba la seva llicència.

Més info: Sant Cugat presenta un pla per reduir el termini de les llicències d'obres

La gran complexitat de la normativa urbanística

La pràctica totalitat de les llicències d'obra major que es presenten a l'Ajuntament de Sant Cugat necessiten canvis o correccions. Per això, un dels objectius de l'Ajuntament és una simplificació administrativa dels tràmits i documentació que es requereix per presentar un expedient.

Però la gran complexitat és a la normativa urbanística. El Pla General Metropolità és el que marca la normativa urbanística de Sant Cugat i, des del 1978, s'han fet més de 500 modificacions. Tot plegat conforma un context normatiu complicat d'abastar. "Hi ha moltes figures de planejament diferents. És molt difícil tirar un projecte endavant", ha reconegut Pedrós.

Àngel Pedrós: "Actualment estem en un mètode prehistòric"

Per això, l'Ajuntament vol treballar en un nou portal que ofereixi "informació clara dels planejaments" per cada parcel·la concreta i que la informació sigui més accessible i simplificada. "Actualment estem en un mètode prehistòric", ha apuntat. El pas final seria l'elaboració d'un text refós que agrupi en un únic document tota la normativa urbanística de Sant Cugat, però suposa una feina "ingent" i primer l'Àrea Metropolitana ha d'elaborar el seu nou pla director. 

En resum, Àngel Pedrós ha definit les solucions a les llicències com un "tamboret de tres potes": personal, tecnologia i simplificació. 

La imatge de Sant Cugat

"Comencem una nova etapa". Amb aquestes paraules, el regidor Àngel Pedrós ha volgut deixar enrere la mala imatge que ha tingut Sant Cugat en els últims anys amb relació a l'atorgament de llicències. Un col·lapse que ha afectat l'arribada d'empreses i, també, particulars que han vist truncats els seus projectes de vida com la construcció d'una casa. 

  Més info: Llicències d’obra major: gairebé dos anys d’espera

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.