El Ple acorda que el 30% dels habitatges de nova construcció siguin protegits
A diferència de Barcelona, Sant Cugat no obligarà els promotors a fer-ho sinó que els "induïrà"
El ple municipal de Sant Cugat del Vallès ha aprovat tirar endavant la proposta del govern de Sant Cugat de voler assolir que el 30% dels nous habitatges siguin protegits amb l'objectiu de facilitar l'accés a l'habitatge i incidir en el preu de mercat, ja que Sant Cugat és una de les ciutats més cares de l'estat. Ho ha fet aprovant una modificació urbanística que indueix a propietaris i promotors de noves construccions a fer un 30% d'habitatge de protecció. "La situació de l'habitatge ens preocupa, pagar un lloguer es complica cada vegada més", reconeixia l'alcaldessa Carmela Fortuny, que explicava que aquesta mesura vol ser un "impuls" per front a aquesta situació.
D'altra banda, la modificació també ha de permetre la compra de blocs d'habitatges que estiguin a punt de ser adquirits per fons d'inversió o un únic propietari per dedicar el 30% a habitatge protegit. També quan es tirin a terra cases antigues del centre de la ciutat per fer nous blocs, els propietaris hauran de fer un 30% de pisos protegits o, en cas contrari, l'Ajuntament podrà adquirir l'àrea.
A més, l'Ajuntament de Sant Cugat es compromet que el 50% de les noves promocions de les zones de nou creixement, com Can Fontanals i l'entorn de la Boehringer a Can Mates, també siguin d'habitatge protegit de lloguer. A Can Fontanals es preveien més de 600 pisos públics.
En el cas que els promotors privats tirin endavant el 30% dels pisos protegits de noves construccions, aquests podran ser de venda o de lloguer, però amb les condicions de preu i la llista d'usuaris de Promusa. En cas que l'Ajuntament de Sant Cugat sigui l'encarregat de fer-ho, el compromís és que siguin sempre de lloguer.
L'aprovació d'aquesta modificació ha generat debat al Ple. El Partit Popular ha apuntat no tenir problemes amb la reserva de sòl per a habitatge de públic, però sí que pensa que el fet que sigui un 30% pot portar problemes perquè els inversors no vulguin construir. Per la seva banda, el PSC ha mostrat el suport a la mesura tot i preocupar-li la regulació jurídica al respecte.
ICV- EUiA ha destacat que l'equip de govern té una fidelitat al "totxo" i que s'ha deixat de ser fidel a les persones i als projectes de vida, mentre que ERC-MES explicava la seva abstenció dient que s'hauria d'arribar al 15% d'habitatge públic. Per part de Ciutadans, es considera que s'arriba molt tard, explicant que incrementar l'habitatge protegit no dona resposta a les necessitats de Sant Cugat. I la CUP-PC ha lamentat que s'hagi deixat que el mercat "ens devori", denunciant que la pujada dels preus del lloguer és fruit de la desregulació de l'habitatge i de les polítiques municipals.
La modificaciódel Pla General Metropolità s'ha aprovat amb 13 vots a favor i 12 abstencions.