L'Ajuntament suspèn, durant un any, la concessió de llicències de pisos turístics
Durant el temps que s'allargui la suspensió es redactarà la nova ordenança
L'Ajuntament de Sant Cugat regularà la implantació d'habitatges d'ús turístics a la ciutat, i és que el Ple Municipal ha aprovat una suspensió de noves llicències de pisos turístics, que s'allargarà durant un any, temps en el qual es redactarà la nova ordenança. En aquest sentit, el consistori inicia l'estudi d'una modificació puntual del Pla General Metropolità per a la regulació de la implantació d'habitatges d'ús turístic a la ciutat: "En el decurs dels darrers mesos s'ha detectat un increment molt significatiu del nombre de sol·licituds per a l'ús del lloguer turístic a Sant Cugat", ha explicat el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Puigdomènech, en el ple municipal. "El que es proposa és iniciar els treballs per regular els habitatges d'ús turístic de Sant Cugat", ha afirmat el tinent d'alcalde. La mesura s'ha aprovat amb les abstencions del PSC, Cs i PP i els vots favorables de la resta de grups.
Actualment a Sant Cugat hi ha 79 llicències de pisos turístics, tot i que la xifra és més elevada si es tenen en compte els habitatges que no disposen de llicències. De fet, entre el 2013 i el 2016, es van demanar un total de 16 llicències per allotjaments turístics. El 2017 ja en van ser 18, el 2018 se'n van demanar 35 i durant el primer trimestre de 2019 ja se n'han sol·licitat 20. Així, la previsió és que durant aquest any la sol·licitud es dispari fins a la vuitantena.
El regidor no adscrit, Xavier Cortés, ha afirmat que "la proximitat del centre de Barcelona ha fet disparar l'oferta dels habitatges per a ús turístic", i ha argumentat que "cal regular-ne l'ús". Per la seva banda, l'altre regidor no adscrit, Dimitri Defranc, ha assenyalat que "cal un control més enllà de les llicències, per evitar el mercat negre". A més, ha explicat que hi ha "un nombre de subarrendaments que comença a ser molt complex per a la ciutat".
La perspectiva del PSC ha estat diferent, i Pere Soler ha matisat que "la feina podria haver-se fet abans". "Tenim un pla del Consell Comarcal que fa un seguit de recomanacions, i creiem que és l'encertat, però tampoc està clar que la regulació tingui una incidència directa en la regulació del preu del lloguer", ha argumentat el portaveu socialista.
Tot i que el seu vot ha estat favorable, ICV-EUiA ha retret la tardança al Govern, i Ramon Gutiérrez ha afirmat que "anem tard", i ha recordat que "fa un any ja es va veure que anàvem disparats". "Regular els habitatges turístics es fa perquè no sigui més rendible llogar el teu pis que viure-hi. Creiem que regular aquesta activitat és necessari", ha sentenciat. En la mateixa línia ha seguit el discurs d'ERC-MES: "És una regulació necessària, i segurament la suspensió de llicències és el que permet que es pugui treballar", ha dit Ferran Villaseñor.
També ha estat una mesura ben valorada per la CUP-PC, que a la vegada ha volgut recordar que "fa un any ja es va fer una proposta en aquest àmbit i no es va desenvolupar res", en veu de Núria Gibert. "Cada pis que està destinat a ús turístic és un pis que no està destinat a habitatge, per tant hi ha una relació directa", ha afegit Gibert
Concentració d'habitatges
Una de les qüestions a regular serà la concentració de pisos turístics. I és que una de les preocupacions de l'Ajuntament és que hi ha algunes sol·licituds que proposen fer 4 i 8 habitatges turístics en un únic edifici: "És un fenomen que, com a mínim, necessita ser estudiat", ha afirmat Puigdomènch en aquest sentit.
Per barri, al centre és on hi ha més acumulació de pisos d'ús turístic, amb un total de 38. A continuació hi ha La Floresta (22), Volpelleres (12), Mira-sol (5) i Can Cortés (2). Aquests són els que tenen llicència.
Amb tot, Puigdomènech emfatitza la necessitat de regular els pisos turístics, tenint en compte també l'experiència de ciutats com Barcelona, on els allotjaments turístics estan creant problemes de convivència i en el mercat de lloguer. Segons el tinent d'alcalde, un dels motius pels quals ha augmentat la sol·licitud de llicències pot haver sigut la regulació de la capital catalana.