L'oposició en bloc denuncia "greus irregularitats urbanístiques" a Sant Cugat
Diverses associacions veïnals i la majoria dels partits de l'oposició de Sant Cugat i Valldoreix presenten una demanda contra una modificació urbanística de l'Ajuntament
Tota l'oposició de l'Ajuntament de Sant Cugat ha denunciat "greus irregularitats urbanístiques" comeses en la modificació urbanística del Pla General Metropolità, aprovada per l'equip de govern municipal de CiU durant el passat mandat amb l'objectiu de reduir l'impacte econòmic de les expropiacions de zones verdes a Valldoreix. Segons l'oposició i diverses associacions de veïns, l'Ajuntament hauria pagat 7,5 milions d'euros de més en operacions "de dubtosa legalitat" i que haurien servit per enriquir "indegudament dos propietaris". "Podria constituir un delicte de prevaricació", asseguren.
Així, el PSC, ICV-EUiA, CUP, Procés Constituent, Moviment d'Esquerres, Gent per Valldoreix i Veïns i veïnes progressistes de Valldoreix han presentat un recurs contenciós-administratiu per tal d'aconseguir aturar aquesta modificació del PGM que entenen que va "contra l'interès general". La demanda és contra la Generalitat, ja que és l'administració que en última instància valida una modificació urbanística, tot i que els denunciants apunten directament a l'Ajuntament i a l'EMD com a redactors del projecte. El PP, Ciutadans i ERC, tot i no signar la demanda, també donen suport a la iniciativa.
"Presentem la demanda perquè creiem que és una modificació mal feta", ha explicat en roda de premsa Joan Gaya, de Veïns i veïnes progressistes de Valldoreix. Els demandants consideren que l'objectiu de la modificació, reduir l'impacte econòmic de les expropiacions de zones verdes i evitar el pagament de més de 80 milions d'euros, és positiu però la manera com s'ha concretat "és totalment incorrecte".
"Hi ha uns indicis d'un mal ús de diners públics que clamen el cel", ha denunciat Núria Gibert, de la CUP. Pel socialista Pere Soler, ara és l'ocasió de tirar endavant aquesta denúncia, ja que el govern de Convergència no té majoria al ple. Segons la denúncia pública que han fet, tècnics municipals haurien avisat als responsables polítics del govern municipal d'algunes irregularitats i no haurien estat ateses.
La modificació polèmica
El Ple municipal del desembre del 2014 va aprovar, únicament amb els vots a favor de l'equip de govern de CiU, una modificació puntual del PGM als àmbits de Valldoreix i altres del municipi, per la qual es pretenia ordenar urbanísticament i compensar les zones verdes de Valldoreix i protegir Can Montmany i Can Busquets per a incorporar-los al Parc de Collserola.
La preservació d'aquests espais comportava també modificacions en altres parcel·les de la ciutat ubicades al costat de l'estació de FGC de Valldoreix, a Can Mates i a Can Cabassa, on està previst fer habitatge de protecció oficial i lliures. L'operació consistia, d'una banda, a recuperar l'ús públic de les rieres de Can Nonell i Can Clavell i traslladar part de les zones verdes de les rieres als sectors de Can Montmany i Can Busquets; i de l'altra, traslladar l'edificabilitat d'aquests dos sectors a l'entorn de l'estació de Valldoreix, a Can Mates i a Can Cabassa.
D'aquesta manera es compensava amb sòl edificable les zones verdes de Valldoreix, s'estalviava el cost de les expropiacions i s'alliberaven 84 hectàrees de parc urbà de Can Busquets i 40 hectàrees de parc urbà de Can Montmany.
Ara, tota l'oposició posa en dubte tota aquesta gestió i dubta de l'interès general pel qual es va tirar endavant la modificació.
Can Busquets
Can Busquets és una finca situada a la Floresta que, segons el PGM del 1976 era terreny urbanitzable. La voluntat de l'Ajuntament era preservar aquest entorn, tot i que en un moment va projectar la construcció d'habitatges, que es van aturar per la pressió veïnal. Per aconseguir la preservació d'aquest entorn natural van compensar els propietaris amb altres terrenys urbanitzables del municipi i van traslladar zones verdes de Valldoreix a Can Busquets.
Davant d'aquesta situació, tota l'oposició denuncia que l'Ajuntament va comprar més terrenys dels necessaris als propietaris de Can Busquets i xifra en 2,5 milions d'euros l'excés pagat pel Consistori. "No es van comprar només els terrenys urbanitzables per protegir-los, sinó que també es van adquirir terrenys que no tenen sortida al mercat i ja estaven protegits perquè eren zones forestals", han denunciat.
"Es regalen uns beneficis als propietaris de Can Busquets que no tenen cap justificació urbanística ni econòmica", rematen.
Can Monmany
Segons les entitats i partits denunciants, aquesta modificació urbanística va "enriquir indegudament dos propietaris". A banda del de Can Busquets, apunten al propietari de Can Momnany com a un dels beneficiaris d'aquesta "mala gestió". En aquest cas, denuncien que l'Ajuntament va perdonar unes càrregues urbanístiques al propietari de la finca, "l'exregidor de CiU Joan Franquesa".
Segons han explicat, els propietaris de la finca es van comprometre a urbanitzar l'entorn de l'espai i el camí de la Salut que va fins a l'autopista, cosa que no haurien fet. De fet, la Junta de Veïns de Valldoreix va aprovar una modificació de 200.000 euros per urbanitzar el camí. "El que hauria de pagar el propietari, ho pagarem els veïns", lamenten.
Estació de Valldoreix
Un altre punt conflictiu és el conveni de cessió de terrenys entre l'Ajuntament i l'EMD, pel qual Valldoreix va cedir el seu terreny de l'aparcament de l'estació a canvi d'altres terrenys propietat de Sant Cugat, amb l'objectiu final de posar remei a les expropiacions de zones verdes a Valldoreix.
"Hi ha una pèrdua clara pels valldoreixencs, es van regalar els terrenys a Sant Cugat", han denunciat aquests partits i associacions, que han posat com a exemple que la part del pàrquing de Valldoreix propietat de la Generalitat va ser adquirida per més de 500.000 euros per l'Ajuntament.
Segons denuncien, la pèrdua econòmica per Valldoreix hauria estat de 2,5 milions d'euros i per això reclamen que s'anul·li.
Total de 7,5
A més, segons els denunciants cal sumar 3 milions d'euros més que, segons ells, s'haurien pagat de més a empreses propietàries d'algunes parcel·les sense edificar a la zona dels torrents de Valldoreix afectades ja que el valor dels metres quadrats comprats seria superior al que s'ha fet servir per calcular el preu total dels terrenys que s'han comprat als veïns que sí que tenen les parcel·les edificades.