L'oposició qüestiona el tràmit que permetrà construir 250 pisos a Pla del Vinyet
Bloc favorable a preservar la zona boscosa de Can Cortés i fer habitatge públic, però crítiques per adquirir una finca de l'Eixample per un milió d'euros
El Ple Municipal de Sant Cugat ha aprovat, amb els vots a favor del govern del PDeCAT, el regidor del PP i el regidor no adscrit, el tràmit urbanístic que permetrà la construcció de 250 pisos a l'avinguda del Pla del Vinyet a canvi de no construir una quarantena d'habitatges en una finca boscosa de 13,5 hectàrees del barri de Can Cortès (les Planes), a Collserola.
Dels 250 habitatges, 68 els construiran els propietaris actuals dels terrenys, situats entre l'Europa i els cinemes. La resta seran de promoció municipal: 92 seran d'habitatge públic de lloguer i 90 seran per compensar a propietaris de Can Cortés i d'altres operacions urbanístiques. El valor dels habitatges pels propietaris del solar del barri de les Planes pujarà fins als onze milions d'euros.
El tràmit també inclou un conveni d'expropiació amb els propietaris d'una parcel·la del carrer de Pahissa, al barri de l'Eixample, que passarà a mans municipals a canvi d'habitatges en els nous pisos de l'avinguda del Pla del Vinyet per un valor d'1,1 milió d'euros. Precisament aquesta qüestió és la que han criticat la resta de partits de l'oposició.
Pel tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet, es tracta "d'una modificació que preserva Collserola i densifica i completa la ciutat". A més, destaca l'obtenció de sòl "per desenvolupar polítiques d'habitatge públic" per "ampliar el parc de lloguer". Pel que fa a l'operació del carrer de Pahissa, assenyala que "es genera un espai públic a l'Eixample en un solar on hi ha arbres catalogats".
Sí a la preservació, no al carrer de Pahissa
Ciutadans i CUP-PC han votat en contra de la proposta, mentre que PSC, ICV-EUiA i ERC-MES s'han abstingut. Tots ells han coincidit en valorar positivament que es preservi la zona boscosa de Can Cortés i es faci habitatge públic de lloguer, però han mostrat molts dubtes sobre la necessitat d'adquirir la finca del carrer de Pahissa per un milió d'euros.
"Ens sembla que protegir la zona de Can Cortés és necessari però en la compensació d'11 milions d'euros hi ha ombres", ha assenyalat la cupaire Núria Gibert, que tampoc veu "interès general" en la finca del carrer de Pahissa com per pagar un milió d'euros.
"Evitar l'edificació a Can Cortés ens sembla encertat i fer habitatge públic també", ha apuntat la regidora de Cs Munia Fernández-Jordán, abans de criticar l'altra part: "Es paguen 1,1 milions d'euros a uns propietaris perquè en el seu jardí hi ha una alzina centenària. No ho veiem clar, ni just".
Per Ferran Villaseñor, d'ERC-MES, "és positiva la preservació de Collserola" i ha celebrat la futura construcció de 92 habitatges públcis de lloguer, tot i que n'ha demanat detalls. Sobre l'adquisició de la finca de l'Eixample, també s'ha qüestionat la seva necessitat i s'ha preguntat sobre quants casos més pot haver a Sant Cugat i quant pujaria la factura.
"No veiem clar l'intercanvi amb la finca del carrer de Pahissa. L'administració sempre acaba pagant els plats trencats i no creiem que la permuta sigui un bé pels ciutadans", ha apuntat Roser Casamitjana, d'ICV-EUiA, que també s'ha sumat al bloc favorable a preservar l'espai de Can Cortés.
Finalment, el socialista Pere Soler també ha celebrat la preservació de la finca boscosa de Can Cortés i la construcció d'habitatge públic, però ha assenyalat els "aspectes que grinyolen" de la qüestió del carrer de Pahissa. Soler també ha lamentat no haver tingut en compte altres indrets de Sant Cugat per portar l'edificabilitat derivada de Can Cortés.
La resposta
El tinent d'alcalde d'Urbanisme ha justificat la necessitat d'adquirir la finca del carrer de Pahissa i n'ha defensat els "beneficis" pel barri de l'Eixample.
A més, ha defensat que els onze milions d'euros dels propietaris de Can Cortés i el milió d'euros pels del carrer de Pahissa en forma d'habitatge "no són una despesa, sinó una inversió". "Aquest sostre que generem l'aprofitarem per fer polítiques d'habitatge".