La defensa de Torre Negra: la unitat política trontolla
PP i C's s'han desmarcat de l'estratègia de l'Ajuntament per preservar Torre Negra i el PSC va presentar també una moció en solitari sobre la qüestió
La voluntat de preservar Torre Negra, davant l'amenaça que s'hi construeixen més de 2.000 habitatges, ha unit històricament a totes les formacions polítiques de Sant Cugat i a bona part dels ciutadans. L'aposta per la defensa jurídica i els instruments urbanístics com a eina de preservació ha marcat la tònica en la defensa de Torre Negra, on el govern municipal no hi vol ni un pam de ciment.
Però darrerament, la justícia ha donat la raó al grup de Núñez i Navarro, propietari de bona part dels terrenys de l'àmbit i principal impulsor dels plans per tal de construir habitatges en aquest paratge. Així, el Tribunal Suprem ha suspès la inclusió de Torre Negra en la protecció del Parc Natural de Collserola i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha tumbat la modificació urbanística que va definir els terrenys com a no urbanitzables.
L'equip de govern va mantenir l'estratègia anterior: va presentar un recurs a la segona decisió judicial i va reiniciar una nova modificació urbanística del PGM que tornés a definir l'àrea de Torre Negra com a no urbanitzable. Va ser en el ple municipal de juny i hi van votar a favor Convergència, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC. Ciutadans i PP es van desmarcar, es van mostrar crítics amb el govern i van plantejar un altre pla d'actuació. La unitat es començava a trencar.
L'últim episodi s'ha viscut els últims dies, quan el PSC va plantejar una moció en el ple municipal per tal d'adquirir la masia de Torre Negra i anar comprant terrenys de l'àmbit per tal d'assegurar-ne la preservació. ERC-MES va acusar els socialistes de trencar la "unitat d'acció". Finalment, el PSC va retirar la moció i la va deixar "sobre la taula" perquè es pogués anar treballant conjuntament.
"Ens afebleix"
En aquest context, el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet, va lamentar que alguns partits s'hagin desmarcat de la seva estratègia per aconseguir que no es construeixi res a Torre Negra. "Nosaltres tenim una línia de treball basada en defensa jurídica i en els planejaments urbanístics que ens permetin preservar l'àmbit", va recalcar, en valorar la proposta del PSC de comprar la masia i terrenys de l'àmbit.
"Aquest treball ha de ser del màxim consens possible", va demanar el tinent d'alcalde, que va advertir que és "contraproduent jurídicament que tinguem mocions i actuacions unilaterals, perquè ens afebleix".
Així, l'equip de govern continua apostant per l'estratègia jurídica i urbanística per tal de preservar Torre Negra. La pilota continua estan en el sostre de la justícia.
Compra de Torre Negra
La compra de la masia de Torre Negra no és una ocurrència d'ara del PSC. De fet, fa uns mesos, l'alcaldessa afirmava en una entrevista a Cugat.cat que l'Ajuntament estava estudiant la possibilitat d'adquirir l'habitatge, que està en venda. Tot i això, el govern va descartar aquesta possibilitat uns mesos més tard. La proposta dels socialistes anava més enllà: instava la Generalitat a comprar la masia i anar adquirint altres terrenys de l'àmbit a petits propietaris. "Una manera de preservar un sòl és que sigui públic", va defensar el socialista Pere Soler durant el ple municipal de desembre.
Soler va defensar la "unitat d'acció" que sempre hi ha hagut al voltant de Torre Negra i, en veure que la seva proposta no era de l'agrat de la majoria de partits, va decidir retirar-la. "Estem contents d'haver obert el debat sobre Torre Negra més enllà del procés urbanístic per preservar-ho", va finalitzar.
"Garantir la preservació de Torre Negra no passa perquè sigui una finca pública, sinó perquè ho determinin els instruments urbanístics, que són potestat municipal", va valorar Damià Calvet.
Reclamen diàleg
Una conseqüència en el cas que la justícia acabi decretant que part dels terrenys de Torre Negra són urbanitzables, i si l'Ajuntament és manté en la seva voluntat de preservar tot l'àmbit, és que els propietaris podrien demanar indemnitzacions com a compensació. Segons alguns propietaris, aquesta xifra podria arribar als 400 milions d'euros.
És aquest fet el que ha portat a PP i C's a desmarcar-se de l'estratègia del govern municipal. "Nosaltres ens sentaríem a parlar per trobar una solució", va dir en el ple municipal del mes de juny Aldo Ciprián, portaveu de Ciutadans, que considerava l'estratègia municipal de tirar endavant una nova modificació urbanística i presentar un recurs com "tirar la pilota endavant".
Des del PP, acusen el govern d'una "actitud irresponsable" i també van demanar seure amb els propietaris. Precisament, alguns propietaris van posar damunt la taula la possibilitat de construir una part de l'àmbit, fet que des del govern descarten completament.
Paraula d'alcaldessa
El TOT va entrevistar aquest 2016 l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, que es va pronunciar sobre la situació de Torre Negra:
"Fins ara hi ha hagut una estratègia molt clara que s’ha dut a terme als jutjats per presentar aquest entorn natural davant la intenció d’un propietari majoritari amb intencions de construir. D’una banda, els jutges mai s’han pronunciat sobre si hem d’indemnitzar els propietaris i, d’una altra, els jutges sempre han reconegut que l’Ajuntament té dret i potestat per decidir el sòl de Torre Negra. I aquesta és l’estratègia que continuarem treballant, tot i saber que qui tenim al davant és molt insistent i no es doblegarà fàcilment".
"El que tinc molt clar és que ja hem guanyat la batalla social d’aquest procés. Jo comparo Collserola com un mar... Oi que no se’ns acudiria fer cases enmig d’un mar? Doncs no se’ns pot acudir fer 2.000 habitatges a Collserola"