Imatge virtual de com seria la Mirada, al Bosc de Volpelleres. FOTO: Ajuntament

Urbanisme

En marxa la licitació de la construcció de La Mirada per 8,4 milions d'euros

La construcció de l'edifici de La Mirada suma un nou pas endavant, després d'anys de retard

L'Ajuntament de Sant Cugat ha iniciat els tràmits per licitar les obres de La Mirada, que tindrà un cost de 8,4 milions d'euros i s'ubicarà al Bosc de Volpelleres. Un pas més en el llarg procés per la construcció de l'edifici definitiu de l'escola, que acumula diversos retards des de que es va posar en marxa en barracons el 2016. La darrera previsió era que el centre estigués en marxa al gener de 2024, cinc anys més tard de la primera data.

Més info: Així serà La Mirada, que l'Ajuntament vol posar en marxa pel curs 23/24

Un ple municipal extraordinari aquest 14 de desembre ha servit per aprovar la licitació, que ha comptat amb el suport del govern d'ERC, PSC i CUP i Ciutadans i l'abstenció de Junts per Sant Cugat. "La prioritat d'aquest govern és accelerar el màxim possible els terminis de la construcció, tenint en compte el retard. Se'ls va dir a les famílies que l'escola estaria en funcionament el 2019 i acabem el 2021 licitant les obres", ha assenyalat Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat, que afegia: "Cada dia compta".

La licitació es divideix en quatre lots (treballs previs, enderrocs i tales; edificació; sistemes de condicionament, instal·lacions i serveis) i jardineria i reg). El govern no ha volgut posar data per l'adjudicació final de les obres, ja que dependrà de la quantitat d'empreses que s'hi presentin i si hi ha recursos. "Ja prou dates se'ls hi ha donat a les famílies que no s'han complert", ha argumentat Ingla.

Més info: Nou retard a La Mirada: l'escola definitiva no estarà per l'inici del curs 2023-24

Abstenció de Junts per Sant Cugat

Joan Puigdomènech, regidor de Junts per Sant Cugat, ha justificat l'abstenció del seu grup per l'impacte de la construcció de l'escola en el Bosc de Volpelleres: "L'actual equip de govern no va lluitar prou davant de primer entrebanc per mantenir el projecte on estava previst". Cal recordar que les entitats ecologistes SOS Volpelleres i Adenc han presentat un contenciós per frenar la construcció de La Mirada.

L'alcaldessa ha indicat que van haver de canviar l'emplaçament inicial pel rebuig de Protecció Civil per la proximitat amb les vies del tren. "Hauria d'aterrar a la realitat. Està prohibit, és impossible construir una escola en aquelles circumstàncies", ha replicat Ingla a Puigdomènech, a qui ha convidat a reunir-se amb les famílies i la comunitat educativa per conèixer la esva situació.

Més info: Nou primer pas per la construcció de l'edifici de La Mirada

Aldo Ciprián: "La localització potser no és la millor, però és la que tenim i li donarem suport"

Per la seva banda, Ciutadans ha reiterat el seu suport al projecte de construcció de La Mirada: "La localització potser no és la millor, però és la que tenim i li donarem suport". D'altra banda, ha demanat més concreció en el calendari a l'equip de govern i especificar quina part finançarà l'Ajuntament i quina la Generalitat, "de qui és la competència". La inversió prevista és de 8,8 milions d'euros, dels quals l'Ajuntament n'aportarà 3,6.

Anys de retard: del 2019 al 2024

L'Escola La Mirada es va posar en marxa en mòduls prefabricats el 2016. Des de llavors, s'han incomplert compromisos i calendaris, generant molta indignació i preocupació entre les famílies. La comunitat educativa de La Mirada s'ha manifestat en diverses ocasions per denunciar la seva situació. L'anterior govern de Convergència va situar la posada en marxa de l'edifici definitiu pel 2019, cosa que mai es va complir.

Més info: Indignació entre les famílies de La Mirada pel retard en les obres

Amb l'entrada del tripartit, l'alcaldessa Mireia Ingla va anunciar que s'havia trobat un informe negatiu de Protecció Civil que impedia la construcció de l'escola a la ubicació prevista, per la proximitat amb les vies del tren, i va assenyalar l'anterior gover per "una errada monumental". Així, es va haver de refer el projecte i reiniciar els tràmits urbanístics. La nova data que va donar va ser que l'edifici estaria llest per l'inici del curs 2023-2024..

Però a principis de novembre, es va conèixer un nou retard, que l'equip de govern actual va atribuir a "l'envergadura del projecte". La nova data que es va anunciar va ser pel gener de 2024.

Tota aquesta història ha provocat la indignació i malestar de les famílies, algunes de les quals podran veure com els seus fills han estudiat tota l'etapa de primària en mòduls prefabricats. Després de l'últim anunci, l'Associació de Famílies d'Alumnes va organitzar tota una setmana de mobilitzacions per denunciar les mancances que patien actualment, com la falta d'espai o d'equipaments com gimnàs i biblioteca.

Més info: Una manifestació acaba amb una setmana de protestes de les famílies de La Mirada

La demanda ecologista

A banda dels retards acumulats, el projecte de construcció de La Mirada s'ha trobat amb alguna oposició. Una d'elles és la de col·lectius ecologistes, que denuncien que la ubicació final de l'escola provocarà un impacte ambiental "irreperable" al Bosc de Volpelleres.

Més info: El TSJC accepta el recurs d'ADENC contra la construcció de l'Escola La Mirada

L'Associació per a la Defensa i Estudi de la Natura i la Plataforma SOS Bosc Volpelleres van presentar un recurs contenciós amb l'objectiu de frenar la construcció de l'escola. Un recurs que va ser acceptat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i que pot acabar afectant també el calendari.

No han pogut assistir al ple extraordinari d'aquest 14 de desembre ni el regidor de Junts Josep Maria Vallès ni la regidora no adscrita Munia Fernández-Jordán.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.