El turó de Can Mates. FOTO: Bernat Millet

Urbanisme

Els parcs urbans: un refugi gratuït al costat de casa

Sant Cugat és una ciutat que fa vida a l’exterior. Tant en dies laborables com en cap de setmana els parcs i zones verdes estan sempre plens de famílies gaudint de l’aire lliure

Una de les frases que més se senten quan es parla de Sant Cugat és que és la ciutat dels nens. A aquesta afirmació no li falta pas raó, ja que un 15% dels habitants del municipi són infants de 0 a 12 anys, una xifra força més alta que els municipis de l’entorn. Si continuem amb els tòpics, una altra de les realitats que s’associen a la nostra ciutat és que és un indret molt verd. I és que hi ha un total de 293 hectàrees de zona verda i una ràtio aproximada d’un arbre per cada 2 habitants (55.000 arbres). Tot això es podria resumir dient que Sant Cugat és una ciutat àmpliament equipada per fer-hi vida a l’aire lliure amb nens. I, per si tot això fos poc, actualment hi ha un total de 87 zones de joc infantil repartides pels barris i districtes. Aquesta xifra inclou skate parcs i espais de cal·listènia (gimnasos a l’aire lliure).

Parc infatil nens i nenes de can mates. Foto Bernat Millet 10

Amb un ull a sobre

El regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport, José Gallardo, capitaneja l’àrea responsable d’aquests espais a la ciutat. “L’Ajuntament té 90 persones que treballen en la neteja i el manteniment tant de parcs com jardins i també de les zones verdes. Les tasques inclouen des de la cura de mobiliari urbà com bancs i papereres fins a la revisió de les zones de joc passant per aspectes de seguretat com la poda de l’arbrat o la desinfecció”, explica. Tenint en compte que Sant Cugat no té pas poques hectàrees destinades a aquest ús, la despesa tampoc no és petita.

L’ajuntament destina mig milió d’euros a l’any al manteniment dels parcs infantils

L’Ajuntament té un pressupost anual de 4,2 milions d’euros per a la conservació de la jardineria i l’arbrat municipal, i en destina mig milió més al manteniment de les zones de joc i el mobiliari dels parcs.

Sant Cugat té un total de 87 zones de joc infantil repartides pel terme municipal

Respecte a aquesta conservació òptima de l’entorn, Gallardo subratlla que el consistori està fent un esforç per a potenciar un canvi de paradigma que va en la direcció de la sostenibilitat. “Hem reduït l’ús d’aigua i s’han eliminat productes químics com els herbicides. També hem deixat créixer més l’herba, fet que potencia la biodiversitat i també l’aparició de més flors.” És a dir, l’objectiu és que la natura s’obri camí també en espais urbans i que tinguem una primavera i un estiu més florits en aquestes zones verdes que tant utilitzem.

Hi ha parcs per a totes les edats situats a tots els racons de la ciutat. FOTO: TOT Sant Cugat

Canvis a la vista

En paral·lel, el govern municipal treballa actualment en l’elaboració d’un nou mapa de parcs que es traduirà en una ampliació de zones infantils i en la substitució d’altres que mereixen una renovació. Els primers que es veuran beneficiats del nou programa són els veïns de Sant Francesc que, segurament abans que acabi el mandat, veuran renovat el parc que hi ha a tocar de les pistes esportives.

A Sant Cugat hi ha 90 persones treballant en la cura de parcs i jardins

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.