Camps d'ordi a l'entorn de Torre Negra FOTO: Artur Ribera

Urbanisme

Propietaris a Torre Negra insisteixen en una "compensació econòmica" per no construir

Propietaris de terrenys a l'entorn del Pi d'en Xandri fa 25 anys que litigien amb l'Ajuntament de Sant Cugat, que vol evitar la construcció a la zona

L'associació de propietaris de Torre Negra ha tornat a denunciar el "tracte injust" que rep per part de l'Ajuntament de Sant Cugat, a qui acusa de "trepitjar els seus drets". El Consistori i propietaris d'aquest entorn natural de Sant Cugat fa més de 25 anys que tenen una disputa judicial, ja que l'Ajuntament vol evitar la construcció d'habitatges al voltant del Pi d'en Xandri, mentre que els propietaris asseguren que tenen els seus drets d'urbanització.

Fins ara, el Tribunal Suprem ha tombat les dues modificacions urbanístiques que l'Ajuntament havia impulsat per convertir la zona en no urbanitzable i, ara, hi ha en marxa un tercer intent santcugatenc per no permetre la construcció de pisos a l'entorn de la masia de Torre Negra. "Hem guanyat la partida legal i hem aconseguit que els nostres terrenys, considerats edificables, continuïn mantenint aquesta condició", afirma l'associació de propietaris de Torre Negra.

Poc més de la meitat dels terrenys de l'àrea de Torre Negra són del grup de Núñez i Navarro i la resta són de petits i mitjans propietaris. És per això que l'associació de propietaris critica la "demonització" que han patit per part de l'Ajuntament: "Nosaltres no som un grup empresarial. Som un col·lectiu de propietaris que tenim unes finques i que la majoria som de Sant Cugat de tota la vida. I, malauradament, no se’ns té en compte".

A més, el col·lectiu de propietaris assegura que la seva proposta no passava per construir 2.000 pisos al camí de Can Borrell fins al Pi d'en Xandri, tal com assegurava l'Ajuntament. "Van arribar a dir que a Torre Negra hi anaven dos mil pisos, amb la pretensió de demonitzar-nos, quan nosaltres tan sols proposem un 16% de pisos a la zona, d’unes 150 hectàrees", asseguren.

Els propietaris afirmen que sempre han tingut actitud "conciliadora", ja que respecten que l'Ajuntament vulgui evitar la urbanització. Tot i això, alerten que "no poden canviar les regles de joc mentre es juga el partit" i adverteixen: "L’Ajuntament pot créixer com vulgui, però si es tracta d’una zona edificable, l’han de compensar econòmicament si no la volen deixar créixer", afirmen. Segons un estudi elaborat pels propietaris, les indemnització podrien superar els 400 milions d'euros. Des del govern municipal sempre han negat que tingui cap dret a indemnització.