Àmbit de Torre Negra FOTO: Arxiu

Urbanisme

Propietaris de Torre Negra reclamaran una compensació milionària a l'Ajuntament

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va avalar la potestat de l'Ajuntament de Sant Cugat en definir l'àmbit de Torre Negra com a no urbanitzable

L'Associació de Propietaris de Torre Negra demandarà l'Ajuntament de Sant Cugat amb l'objectiu de rebre una compensació milionària per no poder construir a la zona. Un moviment que arriba després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi sentenciat que l'Ajuntament té dret a declarar les 165 hectàrees de l'àmbit de Torre Negra com a no urbanitzables. L'Associació, que concentra gairebé la meitat dels terrenys, no recorrerà la decisió i inicia el camí per aconseguir una indemnització. El grup Núñez i Navarro, propietari de la meitat dels terrenys, sí que recorrerà la decisió al Suprem. 

Més info: Pas gairebé definitiu per evitar la construcció a Torre Negra

"Sempre hem dit i reconeixem que els ajuntaments tenen la potestat de créixer per on considerin oportú", destaca Pere Feliu, president de l'entitat. Tot i això, emfatitza que la sentència estableix que l'àmbit de Torre Negra és terreny no urbanitzable discrecional: "Discrecional és la paraula clau. És a dir, és no urbanitzable perquè l’Ajuntament vol, no perquè tingui cap qüestió rellevant o natural per no ser edificable. No és edificable perquè l’Ajuntament no vol". Així, consideren que han de rebre una compensació, ja que aquests terrenys eren urbanitzables. A més, denuncien els "més de vint anys de litigis" en els quals l'Ajuntament ha intentat argumentar que no es podia edificar pels valors naturals. 

Pere Feliu: "Era una zona urbanitzable i no s’ha edificat perquè discrecionalment no s’ha volgut"

"Tot ha quedat descartat, és discrecional. Ara posarem la demanda, reclamant uns prejudicis que considerem que se’ns han fet. Era una zona urbanitzable i no s’ha edificat perquè discrecionalment no s’ha volgut", afegeix Pere Feliu. L'entitat ha encarregat a un equip tècnic una valoració de la indemnització que consideren justa, tenint en compte les capacitat d'edificació que tenia la zona. Tot i no entrar en detalls, Pere Feliu creu que es podria parlar de més de 200 milions d'euros. 

Crítics amb els ajuntaments

Pere Feliu es mostra molt crític amb el paper dels diferents ajuntaments de Sant Cugat en les últimes dècades. En aquest sentit, explica que a propietaris d'altres zones del municipi se'ls ha compensat amb terrenys urbanitzables quan les seves parcel·les havien passat a ser no urbanitzables. No ha estat el cas dels propietaris de Torre Negra, amb qui l'Ajuntament mai ha volgut negociar aquesta possibilitat. 

Tot i el rebuig que assegura que s'han trobat sempre, Pere Feliu no tanca la porta a una nova negociació: "Som de Sant Cugat, no som empreses constructores. L’únic que reivindiquem són els nostres drets. Des del 1977, era zona urbanitzable. Ara discrecionalment no ho és. No volem que rebenti l’Ajuntament. Si teníem uns drets que no van voler compensar, ara potser és el moment o potser hauran de respondre econòmicament.  No descartaríem una compensació amb altres terrenys urbanitzables a altres zones". 

Els propietaris de Torre Negra

Núñez i Navarro és propietari de la meitat de les 165 hectàrees de l'àmbit de Torre Negra, mentre que l'Associació de Propietaris aplega poc menys de la meitat. L'Ajuntament de Sant Cugat diposa de 5 o 6 hectàrees. Pere Feliu apunta que ara no posaran facilitats: "No els hi vendrem els terrenys. Si han de fer un pas, ens hauran de demanar permís i discrecionalment també podrem fer coses". "Si en el seu dia s'hagués compensat, ara seria un jardí municipal. I ja no ho serà mai", emfatitza.

Pere Feliu lamenta l'actitud d'aquests anys dels ajuntaments de Sant Cugat i critica alguns missatges que s'han enviat a la població, com que la voluntat era construir 3.000 habitatges, fins i tot al pi d'en Xandri: "És fals que haguem proposat fer 3.000 habitatges, la nostra proposta sempre era de mínims". Una d'elles era traspassar l'edificabilitat a l'entorn del passeig de Calado, on ja hi ha construccions sense urbanitzar carrers. 

"Havíem proposat un 20% d’edificabilitat, no un 50 o 60% com en moltes altres zones de Sant Cugat. Un 20% de 165 hectàrees. Fins i tot fent un 20% d’habitatge social gratuït. I la resposta va ser riure-se’n i dir que ens veuríem als tribunals", denuncia.

Torre Negra, no urbanitzable

L'Ajuntament de Sant Cugat fa més de vint anys que lluita als tribunals per evitar la urbanització de Torre Negra, que eren terrenys urbanitzables no delimitats segons el planejament. Fins en dues ocasions, el Tribunal Suprem havia tumbat les qualificacions de sòl no urbanitzable, ja que el Consistori havia al·legat raons ambientals per evitar-ho. Però el tribunal entenia que no hi havia arguments naturals que justifiquessin la preservació.

En aquesta tercera ocasió, l'Ajuntament va optar per no incloure cap justificació ambiental i, directament, va qualificar els terrenys com a no urbanitzables. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar la raó al Consistori. Núñez i Navarro ho recorrerà al Suprem, tot i que sembla que és el pas definitiu per la preservació de l'entorn.

Ara caldrà veure com evoluciona la petició de compensacions que reclamaran els propietaris. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.