Primera jornada d' "El futur dels barris d’habitatges unifamiliars". FOTO: Lluna Fabregat

Urbanisme

Sant Cugat es planteja el futur de les urbanitzacions a través de jornades participatives

Durant la jornada, s’ha reflexionat sobre els reptes dels barris d’habitatges unifamiliars i el seu futur

L’Ajuntament de Sant Cugat ha organitzat dues jornades de debat sota el títol “El futur dels barris d’habitatges unifamiliars” per a reformular la Taula d’Habitatge i fer-la més participativa. Durant la jornada, en concret, s’ha abordat la qüestió de les urbanitzacions descentralitzades. La primera jornada s’ha celebrat aquest 21 de novembre. La següent tindrà lloc el 28 de novembre de 18.00 a 20.30 hores.

De posar el focus en la ciutat tradicional a ampliar horitzons

En aquest sentit, Francesc Muñoz, professor de geografia urbana, director de l’Observatori d’Urbanització a la Universitat Autònoma de Barcelona i docent a la Università IUAV di Venezia, ha destacat que el sistema territorial “ho ha dispersat tot” i s’ha de tenir en compte aquest fet per poder fer una planificació adequada sobre el territori. 

Muñoz ha posat èmfasi en la importància de desviar l’atenció de la ciutat entesa en la seva forma tradicional: “Durant molts anys s’ha posat l’atenció sobre la ciutat històrica. Quan ho fas, el que passa fora no es veu. Per això, quan hem volgut comprendre el que passava, ja havia passat”. 

Roger Sauquet, sotsdirector i docent de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès ha coincidit amb Muñoz: “Hem d’entendre que aquest model no és l’únic. Les urbanitzacions necessiten el seu propi vestit fet a mida”. Per tant, com ha assegurat Eva Serrats, docent a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura i veïna de Sant Cugat, s’ha de tenir en compte el context per poder fer una feina: “Els arquitectes tenim un poder propositiu i hem d’adquirir la tècnica perquè aquest canvi no es quedi en el món de les idees i, per a això, hem d’entendre la realitat del lloc”. 

Francesc Muñoz ha assegurat que, durant molts anys, s’ha solucionat el problema densificant, però ha evidenciat que “no hi ha un discurs metropolità sobre els habitatges de les urbanitzacions disperses” i ha oferit quatre possibilitats d’actuació per millorar el teixit: la densificació selectiva, la redefinició tipològica, la centralitat suburbana i el paisatge i patrimoni “at work”. D’entre aquestes, Muñoz ha destacat la centralitat suburbana: “Hem d’identificar quins elements poden generar vincles entre els teixits d’organitzacions. Per exemple, aquest centre cívic podria ser un element de centralitat”. 
 

Segones residències i lloguers accessibles

Segons Roger Sauquet, “no existeix la densitat mitjana a Catalunya”. En general, l’Estat espanyol està polaritzat entre aquells qui viuen en blocs i els que viuen en “casetes”. A banda, Sauquet també ha explicat que les persones que viuen en zones més densificades tenen segones residències: “La gent que viu en llocs de baixa densitat, té menys necessitat de segona residència. A més, moltes d’aquestes persones tenen menor renda per càpita i tampoc poden permetre-se-la”.  

Per aquest motiu, també és important que la ciutat disposi de lloguers assequibles, un fet clarament problemàtic a Sant Cugat. “O trobem alternatives i aconseguim habitatges amb lloguers assequibles sense haver de construir edificis nous o no en sortirem” ha advertit Roger Sauquet. 
 

Fugir de l’habitatge unifamiliar

Eva Serrats ha posat sobre la taula la possibilitat de repensar els límits a Sant Cugat: “Sant Cugat, com a model de ciutat, s’estén com una taca d’oli fins que hi ha un moment que frena perquè el que funciona al centre no funciona en els límits”. “Hem de començar a mirar-nos els límits d’una altra manera” ha afegit Serrats. 

Pel que fa als habitatges unifamiliars, Eva Serrats s’ha plantejat la possibilitat que els habitatges no hagin de ser unifamiliars o que diferents habitatges puguin organitzar-se de manera comunitària entre ells: “Pel que fa a les comunitats disperses, què passa si no penso en parcel·les individuals? Què passa si som capaços d’organitzar-nos? Què passa si un grup de veïns vol organitzar-se comunitàriament? Doncs si són habitatges unifamiliars, no es pot. No poden agrupar-se i fugir de l’habitatge unifamiliar”. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.