El Ple Municipal ha alertat sobre l'impacte econòmic que podria suposar no arribar a un acord FOTO: Bernat Millet

Urbanisme

Sant Cugat negociarà amb la propietat de Masia Rosàs per evitar expropiacions milionàries

La propietat de la Masia Rosàs va iniciar un procediment judicial d'expropiació forçosa de quatre hectàrees de zones verdes davant la falta de voluntat de negociar de l'Ajuntament de Sant Cugat

El govern de Sant Cugat s'ha compromès a negociar amb el propietari de la Masia Rosàs per tal d'arribar a un acord sobre les expropiacions de zones verdes a Valldoreix i la Floresta. El Ple Municipal ha aprovat inicialment una modificació urbanística, amb l'objectiu d'aturar el procés judicial iniciat per la propietat per aconseguir una expropiació forçosa de quatre hectàrees de zones verdes i per les quals demana més de vint milions d'euros.

Més info: El propietari de la Masia Rosàs portarà als jutjats el pla urbanístic de l'Ajuntament

Segons el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Puigdomènech, obriran un diàleg amb la propietat per tal d'arribar a un acord urbanístic que suposi el menor impacte econòmic per Sant Cugat. El propietari, Josep Rosàs, va explicar al TOT que va iniciar el procés judicial d'expropiació forçosa després d'anys fent propostes al govern de Sant Cugat i que no fossin mai ateses. A més, va assegurar estar obert al diàleg.

Tot i que la modificació urbanística aprovada en el Ple Municipal d'aquest 7 de maig només preveu com a compensació per la propietat la possibilitat de construir un hotel a l'entorn de la masia Rosàs, projecte que Josep Rosàs descarta, el tinent d'alcalde d'Urbanisme ha assegurat que s'introduiran els canvis necessaris si s'arriba a un acord entre les dues parts.

Les zones verdes, problema endèmic

La problemàtica de les zones verdes sorgeix quan el PGM del 1976 va establir com a zones verdes terrenys que abans eren sol urbà. Com que els propietaris tenien dret d'edificació, la llei va establir que podien demanar una expropiació forçosa per procediment judicial i una compensació econòmica a l'Ajuntament. Josep Rosàs va recórrer a aquesta possibilitat en veure que durant anys el "govern no ha volgut negociar".

Aturar el procediment judicial

El 31 de maig acaba el termini per frenar provisionalment el procediment judicial d'expropiació forçosa i que un tribunal fixi el cost que tindria que assumir l'Ajuntament, que segons la propietat se situa al voltant dels 22 milions d'euros. Així, l'Ajuntament ha aprovat aquesta modificació urbanística de manera inicial per tal d'aturar el procés i donar-se un any per tal d'arribar a un acord amb la propietat. Sigui com sigui, serà el nou govern municipal, format a partir de les eleccions municipals del 26 de maig, qui haurà d'afrontar aquesta situació.

"L'aprovació inicial ens habilitarà a un nou termini per explorar un acord amb la propietat, sempre amb l'objectiu de protegir l'interès públic", ha assegurat Joan Puigdomènech. Tot i que la propietat valora les zones verdes a expropiar en més de vint milions d'euros, l'Ajuntament assegura que només ho fa en tres milions.

La propietat, satisfeta

En declaracions al TOT, Josep Rosàs s'ha mostrat satisfet "al veure la voluntat de negociació transversal a escala de partits polítics" però lamenta que "s'hagi perdut un any". "Seguim amb ganes d'explorar posicions de trobada", ha afegit el propietari, que espera que s'estableixin reunions de treball "freqüents".

Crítiques a la inacció del govern

CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA, a més del regidor no adscrit Dimitri Defranc, han votat a favor de la modificació inicial per "responsabilitat" i per no hipotecar el futur econòmic de la ciutat, davant la possibilitat que l'Ajuntament hagués d'afrontar expropiacions per valor de més de 15 milions d'euros. Tots els partits de l'oposició, per això, ha criticat la inacció del govern de Sant Cugat en els últims anys per solucionar aquesta problemàtica i han reclamat que es materialitzi el diàleg amb la propietat.

A més, han denunciat la falta d'informació que el govern ha facilitat sobre l'expedient. La majoria dels partits han transmès la voluntat del propietari a negociar, tal com ja va explicar el mateix Josep Rosàs al TOT.

Núria Gibert: "Pot hipotecar els pròxims anys"

"Si no s'aprova, el rellotge de l'expropiació es posa en marxa. Entenem que pot hipotecar la feina dels pròxims anys de l'Ajuntament", ha advertit Núria Gibert, de la CUP-PC. Gibert també ha considerat "poc ètic" que les administracions hagin de pagar sumes milionàries a propietaris per zones que en moltes ocasions "no són ni urbanitzables".

"Un any per arribar a un pacte", ha sentenciat Ferran Villaseñor, d'ERC-MES, que ha alertat que s'haurà de triar entre afrontar indemnitzacions de "13 o 15 milions d'euros" o trobar solucions mixtes amb la propietat, que poden passar també per permutes i altres fórmules de pagament.

Els partits demanen diàleg amb la propietat

Roser Casamitjana, d'ICV-EUiA, ha assegurat que també són conscients "del que pot suposar la sol·licitud de l'expropiació de la finca, tenint en compte la quantitat que es demana". Així, també ha reclamat que el nou equip de govern que surti de les eleccions municipals afronti la situació i trobi un acord amb la propietat.

Des del PSC, Pere Soler ha criticat l'actitud de l'equip de govern de "tirar la pilota endavant". Així, ha recordat que fa un any ja es van fer la primera actuació per tal d'aturar el procés judicial d'expropiació: "Un any després ens veiem abocats a un altre joc de trilers".

Álvaro Benejam: "L'Ajuntament no ha fet cas al propietari durant anys"

"S'aprova inicialment una modificació perquè se suspengui el procediment judicial iniciat pel propietari, perquè l'Ajuntament no li ha fet cas durant anys. No s'ha fet res i el propietari ha iniciat un procediment d'expropiació forçosa", ha denunciat Álvaro Benejam del PP.

Xavier Cortés, d'Units per Sant Cugat, ha reivindicat el diàleg com la millor manera de desencallar la situació i també ha criticat que l'equip de govern "no hagi encarat" la situació en anys.