Mireia Ingla i Francesc Duch explicant el pla per reduir el termini de les llicències FOTO: Ajuntament de Sant Cugat

Urbanisme

Sant Cugat presenta un pla per reduir el termini de les llicències d'obres

L'Ajuntament es compromet a incorporar quinze persones al servei de llicències per agilitzar els terminis

El govern de Sant Cugat ha presentat una pla amb l'objectiu de reduir els terminis d'atorgament de les llicències d'obres. En el cas de les llicències d'obra major, el termini mitjà és de 15 mesos i en alguns casos s'arriba als 24. "Portem una solució viable per aquest greu problema", ha assegurat l'alcaldessa, Mireia Ingla, que ha demanat "disculpes" a les persones afectades pels "perjudicis evidents i inexcusables" que pateixen.

Més info: 445 dies de mitjana per atorgar una llicència d'obra major a Sant Cugat

Mireia Ingla ha atribuït la situació a la falta de personal del servei de llicències i a la "falta de previsió" de l'anterior govern per incorporar nous professionals. Entre el 2017 i el 2020, el termini mitjà d'atorgament de llicències d'obra ha passat de 248 a 445 dies. El tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, ha assegurat que quan van accedir al govern, el 2019, eren plenament conscients del problema. Tot i això, ha apuntat que la falta d'una bossa d'arquitectes va impossibilitar resoldre-ho.

Quinze contractacions

Per això, ara presenten un pla amb dotze accions concretes per capgirar la situació i reduir els terminis. Duch ha detallat que "un dels pilars" més importants fa referència als recursos humans. El compromís és incorporar 15 persones al servei. Per una banda, es crearan cinc places fixes: tres tècnics de llicències i dos tècnics d'informació urbanística. Es contractaran quan es tanqui la bossa, en un parell de mesos, tot i que dos s'incorporaran de manera "urgent".

D'altra banda, per afrontar l'acumulació d'expedients (n'hi ha fins a 69 del 2019) s'incoporaran nou persones de manera temporal durant dos anys. Amb aquest increment, esperen resoldre els expedients acumulats abans de dos anys.

La documentació prèvia

L'alcaldessa ha reiterat que no es tracta d'un pla de xoc, sinó d'un canvi de model que faciliti i agilitzi la tramitació de llicències. En aquest sentit, una de les millores serà en la documentació prèvia. La manca d'informació dels documents a aportar és un dels motius del retard. Així, amb la sol·licitud de llicència s'haurà d'aportar un informe de règim urbanístic, un informe de connexió de serveis i el certificat d'alineacions i rasants. A més, s'introduirà l'autoliquidació de taxes i de l'Impost sobre Construccions i Obres.

A més, s'actualitzarà la guia de tràmits per comunicar millor tota la documentació prèvia a aportar per cada llicència.

Suport digital

Per facilitar els tràmits, es vol desenvolupar un aplicatiu al web municipal per guiar a la ciutadania sobre quin tipus de llicència necessita o quins passos haurà de seguir. Es vol possibilitar la ciutadania a què pugui saber l'estat de tramitació dels seus expedients a través d'internet. A més, es millorarà la informació urbanística en qüestions com la normativa o les suspensions de llicències a través del geoportal del web de l'Ajuntament.

D'altra banda, s'estudiaran millores en la gestió interna per simplificar els processos. Finalment, es parlarà amb col·legis professionals per explorar possibles convenis de col·laboració. En aquest sentit, el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà ha explicat que descarten derivar els informes d'idoneïtat als col·legis d'arquitectes (tal com es va aprovar fa dos anys per agilitzar els terminis).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.