Pere Soler, Mireia Ingla i Núria Gibert durant la presentació del pla FOTO: Lali Puig

Urbanisme

Sant Cugat vol construir 3.000 habitatges de lloguer protegit

El govern de Sant Cugat vol aconseguir que el 10% dels habitatges del municipi siguin de lloguer protegit

L'Ajuntament de Sant Cugat vol construir 3.000 pisos de lloguer protegit en els pròxims anys. És l'objectiu del Pla d'Habitatge Assequible de Lloguer 2030, presentat aquest dijous per l'alcaldessa, Mireia Ingla: "Ens conjurem perquè tots els santcugatencs puguin continuar residint a la ciutat que els ha vist néixer, créixer o acollit". És l'estratègia del govern municipal per fer front a l'emergència habitacional i a l'èxode de veïns que no poden assumir el preu de l'habitatge.

"Viure a Sant Cugat és un somni i un repte, perquè requereix un veritable esforç econòmic. No és a l'abast de tothom", ha lamentat Mireia Ingla, que ha recordat que és la ciutat més cara del país. "Ens preocupa que els nostres fills no puguin gaudir de la qualitat de vida de Sant Cugat", ha emfatitzat. Ara, el govern presentarà el pla a l'oposició, que encara no coneix els detalls.

L'objectiu és que part dels 3.000 nous pisos estiguin construïts el 2030 i, una altra part, estigui planificada urbanísticament perquè es puguin anar executant. Tot i això, el govern no ha volgut concretar el calendari previst ni els detalls de les diferents promocions. Aquest pla substitueix l'anterior Pla d'Habitatge, plantejat per l'anterior govern municipal, que preveia la construcció de 1.288 pisos fins al 2030.

3.000 habitatges

En aquest context, el govern municipal ha elaborat un pla per aconseguir que el 10% dels habitatges de Sant Cugat siguin de lloguer protegit. Això es tradueix en la construcció de 3.000 pisos de lloguer protegit i aconseguir que Promusa acabi gestionant un total de 3.800 habitatges. Actualment, la cartera de lloguer protegit de Promusa disposa de 756 habitatges, el que suposa el 2,3% del total del municipi.

La gran majoria dels nous pisos (2.200) es projecten al nou barri de Ca n'Ametller. Molts dels 3.000 nous habitatges es desenvoluparan a través de col·laboracions publicoprivades. La inversió total prevista és de 480 milions d'euros, que aportaran promotors privats, l'Ajuntament i altres administracions.

Més info: Sant Cugat decideix el seu futur: com s'ha de construir el nou barri de ca n'Ametller?

Tot i això, ha reconegut que no serà suficient per garantir que ningú hagi de marxar de Sant Cugat: "No fem màgia". Així, ha recordat que l'habitatge s'entén com un producte econòmic que respon a la llei d'oferta i demanda.

18 projectes en zones de Sant Cugat

L'Ajuntament de Sant Cugat ha presentat 18 projectes de noves promocions que faran possible la construcció d'aquests 3.000 habitatges. La gran dificultat, ha explicat el govern, és la dificultat per aconseguir sòl lliure per construir. Per això, molts dels projectes es faran a través d'acords amb propietaris privats. A més, cal recordar que en les noves promocions, els promotors han de destinar un percentatge obligatori a habitatge protegit. El govern encara no ha donat detalls de com es concretaran aquestes promocions.

Entre les promocions projectades, a banda dels 2.200 nous pisos de lloguer protegit a Ca n'Ametller, hi ha d'altres destacades: 116 habitatges a Can Vasconcel (rambla de Can Bell, prop de l'Arrabassada), 92 habitatges al pla del Vinyet, 72 habitatges al Ragull Centre o 75 habitatges a tocar de l'Escola d'Arquitectura. 

Mapa amb les ubicacions de les noves promocions (cliclant l'icona de la casa, es veu la ubicació i els pisos previstos)

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.