Habitatge públic a Sant Cugat FOTO: Artur Ribera

Urbanisme

Sant Cugat vol que el 30% dels nous habitatges siguin protegits

A diferència de Barcelona, Sant Cugat no obligarà els promotors a fer-ho sinó que els "induïrà"

El govern de Sant Cugat del Vallès vol que el 30% dels nous habitatges siguin protegits amb l'objectiu de facilitar l'accés a l'habitatge i incidir en el preu de mercat, ja que Sant Cugat és una de les ciutats més cares de l'estat. Per fer-ho, aprovarà una modificació urbanística que indueixi a propietaris i promotors de noves construccions a fer un 30% d'habitatge de protecció. "La situació de l'habitatge ens preocupa, pagar un lloguer es complica cada vegada més", ha reconegut l'alcaldessa Carmela Fortuny, que ha explicat que aquesta mesura vol ser un "impuls" per front a aquesta situació.

D'altra banda, la modificació també ha de permetre la compra de blocs d'habitatges que estiguin a punt de ser adquirits per fons d'inversió o un únic propietari per dedicar el 30% a habitatge protegit. També quan es tirin a terra cases antigues del centre de la ciutat per fer nous blocs, els propietaris hauran de fer un 30% de pisos protegits o, en cas contrari, l'Ajuntament podrà adquirir l'àrea.

Més info: Objectiu: construir un miler de pisos de lloguer protegit abans del 2030

A més, l'Ajuntament de Sant Cugat es compromet que el 50% de les noves promocions de les zones de nou creixement, com Can Fontanals i l'entorn de la Boehringer a Can Mates, també siguin d'habitatge protegit de lloguer. A Can Fontanals es preveien més de 600 pisos públics.

En el cas que els promotors privats tirin endavant el 30% dels pisos protegits de noves construccions, aquests podran ser de venda o de lloguer, però amb les condicions de preu i la llista d'usuaris de Promusa. En cas que l'Ajuntament de Sant Cugat sigui l'encarregat de fer-ho, el compromís és que siguin sempre de lloguer.

El camí de Barcelona

A diferència de Barcelona, que ha aprovat una normativa per obligar que ho facin, Sant Cugat vol induir a propietaris a fer-ho. En cas que no vulguin, l'Ajuntament es reserva la possibilitat de comprar els solars i o els blocs i tirar endavant ell mateix el 30% d'habitatge protegit. "La proposta de Barcelona té una debilitat jurídica. Nosaltres no obliguem, induïm que ho facin per voluntat pròpia. És una estratègia realista", ha assegurat l'alcaldessa.

En aquest sentit, l'Ajuntament de Sant Cugat es reserva un pressupost inicial d'1,8 milions d'euros per tal de poder adquirir els solars o promocions. És una partida inicial, tenint en compte que si s'adquireixen solars per construir nous habitatges, la venda d'una part de pisos lliures permetrà finançar la construcció d'un 30% d'habitatge protegit.

"Hem de fer tot el possible", afirma l'alcaldessa de Sant Cugat

L'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès també ha demanat fer un front comú a tota l'Àrea Metropolitana per fer front a aquesta problemàtica. "El preu de mercat s'ha incrementat de forma notable, no només a Sant Cugat, sinó a tot l'entorn", explica. És per això que veu necessari que més ciutats impulsin iniciatives com aquestes per tenir un efecte real en els promotors i poder incidir conjuntament en el mercat.

"Hem de fer tot el possible per ajudar a les persones a quedar-se en els seus habitatges", ha finalitzat Carmela Fortuny.