Pràctiques del Grup d'Autoprotecció de Sol i Aire durant la Festa Major. Foto: Miguel López Mallach

Urbanisme

Sol i Aire i Mas Fortuny no es regularitzaran

El pla especial de Collserola, aprovat definitivament per la Generalitat, especifica que s'ha de "garantir el retorn del sòl a les condicions naturals anteriors a la construcció de les edificacions"

El futur dels barris santcugatencs de Sol i Aire i Mas Fortuny ha quedat a l'aire amb l'aprovació definitiva del pla especial de Collserola pel Departament de Territori de la Generalitat. El document estableix que s'ha de "garantir el retorn del sòl a les condicions naturals anteriors a la construcció de les edificacions i la seva extinció". Les urbanitzacions no es regularitzaran i seran sempre sol no urbanitzable, però el conseller de Territori, Damià Calvet, assegura que l'esperit del pla no és que vagin a terra.

A Sol i Aire viuen unes 130 persones en més d'una seixantena d'habitatges sense legalitzar enmig del Parc Natural de Collserola. El veïnat feia dècades dècades que reclamava la legalització del barri i exigia una solució a les administracions per assegurar la supervivència d'unes cases amb més de vuitanta anys d'història. A Mas Fortuny hi ha una vintena d'habitatges.

Més info: Els veïns de Sol i Aire, preocupats pel futur del barri

El cas de Sol i Aire i Mas Fortuny

Sol i Aire i Mas Fortuny es consideren Espais de Regulació Especial (ERE) i el pla de Collserola estableix les seves condicions. Així, s'insta als ajuntaments a impulsar plans d'actuacions en aquestes zones. També es reclama l’adopció de les mesures socials i de gestió que permetin garantir el dret a l’habitatge.

Sol i aire, al bell mig de Collserola, encerclat en vermell FOTO: Google Maps

Una de les condicions és que els ajuntaments han d'establir els instruments de gestió necessaris (com els drets de tempteig i retracte) per "tal de garantir el retorn del sòl a les condicions naturals anteriors a la construcció de les edificacions i la seva extinció". S'ha de fer amb els "terminis, fases, processos d'actuació i recursos econòmics necessaris per tal de garantir la relació harmònica amb el Parc Natural". Mentrestant, les obres estructurals no estan permeses, així com tampoc es pot construir més en aquests indrets.

No es regularitzaran les edificacions

"Això és inamovible, no hi haurpa requalificacions a urbanitzable o urbà", ha explicat el conseller de Territori, Damià Calvet, al TOT. Així, ha detallat que els programes d'acutació ghaurand econtemplar "diversos paràmetres, entre d'altres, tot el derivat del fet que estan en sol no urbanitzable". "Per tant, en última instància, els programes han d'escriure per Llei que hi ha d'haver aquest retorn a les condicions naturals anteriors a la construcció", afegeix.

Tot i això, el conseller assegura que la voluntat del pla especial no és que les edificacions vagin a terra. No hi haurà regularitzacions i sempre serà sol no urbanitzable. Tot i això, Calvet assenyala que els programes d'actuació han de proposar accions i temporalitats que permetin una "compatibilitat responsable d'edificacions i medi natural".

La petició de Sant Cugat

Fa un any, els veïns de Sol i Aire van mostrar la seva preocupació pel futur del barri. "Som 65 habitatges on vivim unes 130 persones i volem viure en pau i amb la tranquil·litat que dona saber que el teu habitatge no et serà pres", argumentava l'Associació de Veïns de Sol i Aire, que va fer una crida als representants polítics: "No creiem que pugueu contemplar com a única opció l’enderrocament o l'expropiació ni que us passi pel cap dictar la nostra sentència de mort".

Davant del moviment veïnal, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, va demanar al conseller de Territori, Damià Calvet, extinent d'alcaldia d'Urbanisme de Sant Cugat, una solució pels barris de Sol i Aire i Mas Fortuny. A més, l'alcaldessa va convocar una reunió amb totes les forces polítiques de Sant Cugat i els veïns, que van acabar satisfets pel compromís expressats per tots.

Més info: Els veïns de Sol i Aire, esperançats pel seu futur i agraïts pel suport de l'Ajuntament

Tot i això, sembla que finalment el pla especial de Collserola segueix mantenint la desaparició dels barris de Sol i Aire i Mas Fortuny en l'horitzó. A preguntes del TOT, des del govern de Sant Cugat de moment no han volgut posicionar-se.

El pla especial de Collserola

El document ordena i regula els usos i les activitats d'un espai natural de "gran rellevància" i vol garantir la màxima "protecció i conservació" de Collserola. La nova planificació proposa un augment dels espais lliures i projecta una nova estratègia per a l'ús públic. D'aquesta forma defineix un model basat en dos eixos fonamentals: la preservació de la biodiversitat i la potenciació dels serveis ecosistèmics.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.