La urbanització de l'avinguda del Baixador continua encallada
El veïnat de l'avinguda del Baixador a Valldoreix fa sis anys que espera la urbanització del carrer
La urbanització de l'avinguda del Baixador continua aturada als despatxos de l'EMD de Valldoreix i l'Ajuntament de Sant Cugat. Sis anys després de retirar les torres d'alta tensió, aquesta via de dos quilòmetres entre Valldoreix i Mira-sol encara és de terra i el veïnat fa temps que denuncia el mal estat de carrer i els inconvenients que genera. Les dates de les obres s'han anat endarrerint (s'havia dit inicialment que la urbanització estaria llesta el 2019) i actualment no hi ha ni tan sols el projecte definitiu ni un calendari d'execució.
El març de 2021, l'EMD de Valldoreix va presentar el projecte d'urbanització, que es va quantificar en cinc milions d'euros, i quedava arribar a un acord amb l'Ajuntament de Sant Cugat sobre la realització i el finançament. Un any després, no hi ha hagut pràcticament cap novetat.
Els cinc milions de pressupost suposava que els veïns haurien de pagar entre 15.000 i 100.000 euros per propietari. Una xifra que des de l'Associació de Veïns del Baixador van qualificar de "desorbitada" i van reclamar eliminar els "luxes" del projecte i executar una intervenció bàsica.
A més, no entenen perquè l'EMD de Valldoreix s'ha negat sempre a implantar una capa de rodadura d'asfalt al carrer mentre no es fa la urbanització. El motiu del govern valldoreixenc és que no tenia sentit aquesta inversió, ja que la urbanització era qüestió de poc temps. Sis anys després, el carrer continua de terra i de pols i no hi ha cap calendari segur. Tot i això, el president de Valldoreix, Josep Puig, va obrir la porta a modificar el projecte.
Veïns fa temps que es queixen de l'estat de l'avinguda, amb grans sots quan plou FOTO: Arxiu
Un estalvi d'un milió d'euros
Davant d'aquest fet, el veïnat va crear un grup de treball i, amb la participació d'assessors i tècnics, van elaborar un document amb deu propostes per reduir el pressupost. Segons la seva valoració, es podria estalviar un milió d'euros. Després de diverses reunions, l'EMD de Valldoreix va anunciar que només acceptava quatre dels punts. Segons l'associació, això implica passar d'un estalvi d'un milió d'euros a 300.000, que consideren insuficient.
Josep Puig va assegurar que es tractava d'una decisió tècnica. "El nostre tècnic va explicar el per què. Deia que l’estalvi que hi havia era gairebé invisible. Ha fet una valoració tècnica i jo no puc discutir una qüestió tècnica", va explicar durant la Junta de Veïns. Ara, els quatre punts s'han passat a l'empresa encarregada de dibuixar el projecte perquè ho afegeixi. Després, el projecte hauria de ser aprovat a l'Ajuntament de Sant Cugat i les dues administracions hauran d'acordar un conveni.
Crítiques del veïnat
El fet de no acceptar sis de les propostes per baixar el preu ha molestat el veïnat de l'Associació del Baixador, que considera que falta voluntat política i no entén que es deixi la decisió en mans de tècnics. "Vam consensuar uns punts i un tècnic que no hem votat va en contra dels veïns", va lamentar Maria Masferrer, representant de l'entitat.
Aquests eren els deus punts que, segons els veïns, suposaven un estalvi d'un milió d'euros (l'EMD ha acceptat els punts 1, 5, 7 i 8):
- Substitució del paviment de llamborda per un altre més econòmic i resistent.
- Optimitzar les partides existents pels moviments de terres i demolicions.
- Eliminar el capítol d'afectacions, ja que consideren que les dades no són correctes.
- Adaptar la xarxa de drenatge a la realitat de l'avinguda i millorar la xarxa de sanejament actual, enlloc de fer-ne una de nova.
- Reduir el nombre de plantes proposades i canviar-les per autòctones.
- Enllumenat públic de baix consum i optimitzar-lo.
- Eliminar la inversió en la xarxa de reg, ja que creuen que no és necessari si es posen plantes autòctones de baix manteniment.
- Eliminar alguns dels elements urbans proposats com els parcs i espais públics, ja que ho veuen com un focus d'incivisme en un entorn com Valldoreix. Al mateix temps, preveure tantes places d'aparcament com finques té el carrer.
- Verificar la xarxa d'aigua potable existent per millorar-la i no fer-ne una de nova.
- Millorar les línies elèctriques i de telefonia, descartant una urbanització des de zero.
Els problemes en les negociacions entre Sant Cugat i Valldoreix
Josep Puig, president de Valldoreix, va admetre que entén les crítiques dels veïns i el seu patiment, tenint en compte els retards que acumula el projecte, i va assegurar que és una prioritat. En aquest sentit, va assenyalar les negociacions entre l'EMD i l'Ajuntament com un dels problemes: "Estan en una generació contínua de problemes. Per un motiu o altra, es va endarrerint l’obra. Nosaltres anem reclamant a Sant Cugat i anem a remolc".
Segons Puig, l'Ajuntament de Sant Cugat ha argumentat que havien d'anomenar un responsable jurídic i econòmic per reprendre el projecte. Tot i això, des del govern santcugatenc han insistit en alguna ocasió que, primer de tot, cal que Valldoreix presenti un projecte de consens amb el veïnat. Un dels punts de negociació entre les dues parts és què pagarà cada administració. "Fins que no tinguem tot definit, qui fa què, no es passarà a una segona fase", apunta Puig. Una qüestió que fa més d'un any que es debat, sense cap avenç.
En declaracions al TOT Sant Cugat, això va dir l'alcaldessa, Mireia Ingla, ja fa més d'un any: “És un projecte que no s’havia compartit als veïns, que havien expressat que no el coneixien. L'EMD ha de convocar els veïns, s’ha de debatre el projecte i si cal fer ajustaments, es faran. L’EMD ha de comunicar als veïns quina part del projecte hauran de pagar i ha de decidir què pot pagar, que encara no ens ho ha dit. L’EMD és l’administració que ha de prendre la iniciativa en aquest sentit”.
Un any després, tot segueix igual i encara no hi ha un projecte consensuat amb els veïns, que tampoc saben quant hauran de pagar finalment. Tampoc l'Ajuntament i l'EMD han acordat quina part pagarà cada administració.
Crítiques de l'oposició
Des de l'oposició valldoreixenca van lamentar el retard continu que pateix el projecte. Susanna Casta, vocal del PSC, va demanar no "tallar la voluntat" d'escoltar els veïns i no entén per què no s'han acceptat les propostes d'estalvi dels veïns: "Si la resta no són il·legals, és voluntat política tirar-ho endavant". A més, va assenyalar que des de Sant Cugat no s'aprovarà cap conveni si no hi ha un acord amb el veïnat: "El projecte ha de sortir de l’EMD ben fet. Comprenc la dificultat i que fan el possible, però ha de sortir d’aquí".
En el mateix sentit, Ferran Margineda (CUP) va considerar que no és responsabilitat d'un tècnic de l'EMD valorar la proposta dels deu punts dels veïns en un projecte d'aquesta envergadura i va reclamar que aquesta tasca recaigués en l'empresa redactora.
"A tothom li interessa que això tiri endavant, a cap administració li convé que sigui una problemàtica", va emfatitzar Lluc Cahís (ERC), que va afegir: No s'hi val posar el tècnic al davant i dir que és el dolent. El president Pui no ha explicat les raons. Massa vegades tenir un EMD, que hauria de ser un luxe, acaba sent un impediment burocràtic. Fa que la ciutadania perdi confiança".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.