Un dels trams de l'avinguda del Baixador FOTO: Yves Dimant

Urbanisme

El veïnat de l'avinguda Baixador, enmig de la polèmica política

Els veïns reclamen conèixer el projecte d'urbanització, que segons l'alcaldessa de Sant Cugat està enllestit i està valorat en cinc milions d'euros

Els veïns de l'avinguda de Baixador fa anys que esperen la urbanització del carrer. Mentrestant conviuen amb pols, fang i esvorancs sense que s'impulsin millores pal·liatives. No coneixen el projecte definitiu ni tampoc l'aportació econòmica que haurà de fer cada veí. I ja han passat quatre anys des que va acabar el procés participatiu per decidir entre el veïnat com havia de ser la via.

I sense notícies, l'últim episodi de la urbanització de l'avinguda del Baixador ha estat una polèmica política entre la Conselleria de Territori i l'Ajuntament de Sant Cugat. La conselleria de Damià Calvet (Junts per Cataluna) va enviar una carta als veïns dient que es dirigissin a Junts per Sant Cugat per desencallar el projecte i la resposta de l'alcaldessa Mireia Ingla (ERC) va ser acusar de deslleialtat el departament de la Generalitat.

Més info: L'alcaldessa denuncia "deslleialtat" de Calvet per una carta als veïns de l'Av. Baixador

5 milions

A la carta, l'alcaldessa també assegurava que l'Ajuntament ja tenia definit un projecte d'urbanització valorat en cinc milions d'euros. Un projecte que encara no ha vist el veïnat, tal com denunciar l'Associació de Veïns de l'Avinguda del Baixador: "Que se'ns presenti d´una vegada".

Una de les preocupacions, explica el president de l'entitat, Sergi López, és si realment aquest projecte respon a les propostes elaborades pels veïns. "Quan veus el cost de cinc milions, et preguntes si s'ha fet una versió prèmium del que va sortir del procés participatiu. Ens preocupa", explica.

Més info: Veïns del Baixador es constitueixen en associació per defensar els seus interessos

López recorda que el veïnat demanava la instal·lació dels serveis mínims (clavegueram, il·luminació, etc) però no res de gran magnitud: "Una vorera ampla, un carril bici i la calçada en zig-zag perquè els cotxes no agafessin velocitat".

Si el projecte redactat finalment per l'Ajuntament contempla una actuació molt major, tenen clar que s'hi oposaran.

Quant pagaran els veïns?

Una de les principals preocupacions és el cost que hauran d'assumir els veïns per la urbanització del carrer. "Sempre se'ns va dir que no pagaríem més que un veí d'un altre carrer", explica López. I amb aquestes magnituds de projecte i si no arriben subvencions, el cost podria arribar a ser de mitjana de 50.000 euros per veí.

Una quantitat inassumible per molts ells. Alguns no podran pagar-ho i altres no ho consideren just, ja que entenen que fa molts anys que paguen uns impostos que no han revertit en res en el seu carrer.

Ara mateix, l'Ajuntament de Sant Cugat i l'EMD de Valldoreix estan negociant un conveni econòmic per com serà el finançament. L'EMD, que és qui hauria d'assumir el cost, no té els recursos suficients per la magnitud del projecte i caldrà veure si l'Ajuntament s'avé a participar-hi.

A més, els veïns reclamen que es busquin subvencions d'altres administracions. És en aquest marc on es van posar en contacte amb la Conselleria de Territori, amb la voluntat d'explorar si podien subvencionar part del projecte per reduir el cost que hauran d'assumir.

Projecte que va per llarg

De moment, però, els veïns no saben res. Ni del projecte ni del cost. Una realitat que pot fer enderrerir encara més unes obres que, en el seu moment, l'anterior govern del PDeCAT va dir que finalitzarien el 2019. I encara no han començat. Si veuen que el cost es dispara, els veïns presentaran esmenes al projecte per reduir la seva envergadura.

I tot plegat és només per un dels cinc trams del carrer. De la resta, no s'ha avançat res. La urbanització total va per llarg.

Solució temporal

L'avinguda de Baixador a Valldoreix, un fangar després d'un dia de pluja. FOTO: Sergi López

I veient que la urbanització va per llarg, els veïns tornen a reclamar mesures pal·liatives per reduir les molèsties que els ocasiona el carrer de terra. Fang, pols i sotracts són només algunes de les conseqüències, a més de la velocitat d'alguns cotxes que hi passen i l'incivisme de ciutadans que hi aboquen deixalles.

"El carrer es va degradant", denuncia López. En aquest sentit, recorda que l'EMD de Valldoreix es va comprometre al juliol a reorganitzar el sentit de la circulació per reduir el pas de vehicles. Des de llavors no saben res més.

"Com que veiem que s'està eternitzant, necessitem mesures pal·liatives", conclou.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.