Veïns de l'avinguda del Baixador denuncien l'estat del carrer i reclamen la urbanització
L'avinguda del Baixador és una via de dos quilòmetres entre Valldoreix i Mira-sol que encara és de terra
Des que el 2014 es van retirar les torres d'alta tensió de l'avinguda del Baixador, els veïns esperen la urbanització de la via. Promeses incomplertes i cinc anys després, el projecte d'urbanització encara no està elaborat i l'inici d'obres no té calendari. Mentrestant, bona part d'aquesta via de dos quilòmetres, una de les més llargues de Sant Cugat, continua sent de terra dècades després.
Aquesta situació ha portat els veïns del carrer a associar-se per fer pressió en dues direccions: per una banda accelerar el procés d'urbanització i, per l'altra, reclamar millores en la via mentre no s'urbanitzi. Per ara, han impulsat un grup a Facebook i han realitzat una trobada veïnal.
Promeses incomplertes
"La reivindicació ve de molts anys enrere. Especialment des del moment que es van retirar les torres, fa cinc anys, al novembre de 2014. De seguida es va començar el procés participatiu per urbanitzar el carrer, però des de fa dos anys no ens han comunicat res", denuncia Manel Expósito, un dels veïns que ha impulsat l'associació veïnal.
Un dels fets que genera malestar i desconfiança entre els veïns són les promeses incomplertes, tal com recorda el mateix Expósito: "El llavors tinent d'alcalde d'urbanisme, Damià Calvet, em va assegurar que l'obra estaria acabada per les eleccions municipals de 2019. Estem a finals de 2019 i no tenim ni projecte".
Una situació "terrible"
Estat del carrer després d'unes pluges FOTO: Cedida
Mentre la urbanització no arriba, els veïns conviuen amb un carrer de terra, que a més és una de les vies més transitades a Valldoreix. "Està molt malament", lamenta Manel Expósito. La pols, el fang, l'aigua, els grans esvorancs i l'alta circulació de vehicles, alguns a velocitats elevades, són algunes de les denúncies.
"Hi ha uns forats terribles. A mi se m'ha trencat la suspensió del cotxe. El dia a dia és terrible", afegeix. Fins i tot, en algunes ocasions, li han entrat pedres a casa que han sortit disparades en passar els vehicles.
Hi ha altres molèsties, com la falta d'il·luminació o l'acumulació de runes i restes de desbrossaments que hi aboquen ciutadans incívics. A més, quan plou, sovint les tapes de clavegueram s'aixequen i deixen al descobert als forats.
Reclamen manteniment
Forats a l'avinguda del Baixador FOTO: Cedida
Una des les reivindicacions és que es millori el manteniment del carrer mentre la urbanització no sigui una realitat. "L'únic manteniment és que quan plou, tapen una mica els forats", assegura Expósito.
Algunes de les propostes que llancen són una banda de rodadura (asfalt), tapes de clavegueram ben fixades, mesures per disminuir la velocitat, possibles limitacions de circulació de vehicles o compactar la terra enlloc d'afegir més sorra.
En aquest sentit, el president de l'EMD de Valldoreix, Josep Puig, descarta asfaltar temporalment el carrer, ja que s'està pendent de la urbanització: "Es fa el manteniment típic, de quan plou s'afegeix sorra per tapar els forats. No podem fer res més".
"Sent realistes, no veig que la urbanització estigui feta fins a d'aquí a quatre anys"
Un dels fets que ha motivat els veïns a denunciar la situació ha estat l'increment d'IBI, segons ha explicat un dels altres veïns que ha impulsat la iniciativa, Sergi López: "A banda de totes les incomoditats del dia a dia, ha coincidit amb la notícia de pujar l'IBI un 3%. Ja el paguem i no rebem les prestacions que se suposen".
"Sent realistes, no veig que la urbanització estigui feta fins a d'aquí a quatre anys", es resigna Manel Expósito, que afegeix: "Es ven Sant Cugat com una ciutat tecnològica, connectada, amb jardins, amb barris molt macos. Però tenim una situació a l'avinguda que no veus a poblacions veïnes. És inconcebible".
Tapes de clavegueram que no estan fixades FOTO: Cedida
Sense un calendari definit
Tot just després de retirar les línies d'alta tensió, es va iniciar un procés de participació entre els veïns per dibuixar les línies mestres del projecte d'urbanització. Aquesta fase es va enllestir el 2017, però la redacció definitiva del projecte encara està pendent.
Josep Puig assegura que pròximament l'empresa contractada iniciarà els treballs per definir tècnicament el projecte. "En un parell de mesos el projecte hauria d'estar encarregat, però no vull dir temps perquè després qualsevol imprevist ho pot fer allargar. No depèn de nosaltres", afirma.
Un cop el projecte estigui enllestit, caldrà posar-lo a informació pública i aprovar-lo al Ple Municipal. A continuació, caldrà fer la licitació de les obres i l'adjudicació. Un procés que s'allargarà durant mesos.
Josep Puig: "No em vull mullar amb terminis"
"No em vull mullar amb terminis. Es va dir que estaria acabat el 2019 i mira on estem. Parlar de dates no es pot fer perquè qualsevol gestió pot condicionar els tràmits i allargar tota l'execució de l'obra", apunta Josep Puig, que reivindica l'interès en la urbanització: "Des de l'EMD hem prioritzat aquest projecte, encara que a la gent li pugui semblar que no. Però a vegades les coses no evolucionen de la manera que ens agradaria. L'interès és fer-ho com abans millor".
Un dels fets que ha endarrerit la urbanització, segons Puig, és el canvi de govern a Sant Cugat, ja que el nou executiu va voler revisar el projecte abans de continuar endavant. Ara, el president de l'EMD ja s'ha reunit amb l'Ajuntament de Sant Cugat i es pot seguir avançant.
La qüestió econòmica
Una de les preocupacions dels veïns és quan hauran de pagar finalment. "Ens van prometre que no pagaríem més que un veí d'un altre carrer, per també ens van prometre que acabarien les obres al 2019. No s'ha fixat cap quantitat. El carrer és molt ample i et pots gastar molts diners", indica Manel Expósito.
En aquest sentit, Puig explica que no pot donar xifres concretes i que estan treballant per tal que el cost pels veïns sigui el menor possible. "Estem fent gestions amb la Diputació de Barcelona per obtenir alguna subvenció", explica el president, que afegeix: "No podem donar xifres si no està tancat".
L'avinguda del Baixador fa dos quilòmetres de llargada FOTO: Yves Dimant
Sense poder construir
Una de les problemàtiques col·laterals que està propiciant el retard en la urbanització de l'avinguda del Baixador és la denegació de llicències d'obres per algun propietari de solar que tenia la intenció de construir el seu habitatge.
Un d'ells és Sergi López, que va comprar un terreny a l'avinguda el 2016. Aquest 2019 va sol·licitar una llicència de construcció i des de l'EMD se li va denegar, argumentant, segons López, que no se li podria concedir fins que el projecte d'urbanització estigués aprovat. Segons el president Josep Puig, el motiu és que no compleix alguns requisits i no ho vincula amb el procés d'urbanització, tot i que reconeix que "si estigués urbanitzat, no tindria problemes per construir".
"No sabem quan s'aprovarà el projecte. Vincular una denegació de la llicència sense una data genera molta inseguretat i frustració", lamenta Sergi López, que assegura que entre el 2016 i el 2019 cap tècnic ni arquitecte de l'EMD el va alertar d'aquesta situació, malgrat que van fer diverses reunions.
"El 2016 no se'm va fer cap esment que no es pogués construir"
"El 2016 no se'm va fer cap esment que no es pogués construir, mai em van advertir que no podria construir. Va arribar un moment, no sé per què, que van fer una moratòria", assegura. Tot plegat ha fet endarrerir la construcció de la seva casa, amb les molèsties que això comporta, com seguir pagant el lloguer del seu habitatge actual, que pròximament haurà de renovar.
"Em diuen: com que no té vorera, ni rasant del vial definida ni asfalt, no et donarem la llicència. Tota la vida cada ciutadà s'ha pogut dotar ell mateix dels serveis, connectant-se al clavegueram, fer la vorera o deixar un aval per la futura urbanització", destaca. "És una injustícia", resumeix Sergi López. Així, ara està a l'espera que s'aprovi el projecte, encara sense data, per poder iniciar els tràmits de construcció.