“Volem més presència policial. L’any vinent hi haurà més agents”
Des de l’octubre del 2009, Josep Maria Escarré és el màxim responsable de la Policia Local de Sant Cugat. Va començar la seva carrera com a policia el 1986 a la Guàrdia Urbana de Barcelona, ha estat inspector de les policies de Cunit i de la Roca del Vallès i cap de la policia de Vacarisses quan era sergent
Sant Cugat sempre ha estat un municipi referent amb el tema de la policia de barri. En el seu moment es va apostar molt fort, quan vaig arribar ja estava implantada, i ja era model per a altres policies. El que sí que és cert és que aquesta policia de barri l’hem anat adaptant a altres necessitats, ha deixat de ser una policia com s’havia concebut en el seu origen, per ser una policia amb una gran capacitat d’adaptació a les necessitats. Quan es va crear no hi havia problemàtica, per exemple, de compatibilitzar la zona de vianants amb les bicicletes o els patinets; tampoc hi havia situacions de fauna salvatge .
Els porcs senglars?
Sí, els porcs senglars o també fauna exòtica. Ens hem trobat incidents amb animals que poden generar certa alarma. També ens trobem ara que la gent va pel carrer parlant per telèfon i sense mirar per on camina, això ha influenciat en la seguretat del trànsit. Hi ha molts accidents causats pels telèfons mòbils. També hem d’intervenir en conflictes de veïns. Hi ha gent que contacta amb nosaltres perquè els molesten les campanes del Monestir.
Aquesta policia de barri s’ha hagut d’anar adaptant?
El concepte de policia de proximitat ja va més enllà del de policia de barri, la policia de proximitat hem de ser tots. Entre altres coses, perquè el policia de barri no està tot el dia i els ciutadans truquen a totes hores, i hem de saber donar resposta. Tenim policia més especialitzada que abans i estem contínuament buscant fórmules.
Com definiria el policia de proximitat?
Faig la comparació amb els metges de capçalera. El metge és el que detecta les primeres malalties i el policia de barri el que detecta les primeres necessitats. A partir d’aquí, el policia de proximitat és el que fa la primera proposta d’intervenció, a vegades ell pot solucionar el problema, i a vegades, no. Ell posa en marxa una sèrie de mecanismes. El policia de barri és el que té el contacte més freqüent amb la gent. Se li demana que parli amb la gent del bar o del forn de pa i que conegui la ciutadania. Hi ha barris que es poden patrullar a peu i a altres és necessari el vehicle, amb aquest últim cas la proximitat no és la mateixa.
Està previst que algun dels nous agents estigui destinat a Policia de Barri ?
Està pensat d’ampliar la Policia de Barri en funció de la necessitat, però no per tenir més agents es pot donar millor servei. S’ha de valorar de quina manera ho fem. El que sí que volem és que hi hagi més presència. Està previst que s’incorporin més agents de cara a l’any vinent, si ho permet la llei.
Els problemes més habituals que es troba la policia?
Problemàtiques entre veïns. Tenen entre ells molts problemes de convivència i ho volen arreglar a través de la policia. No hi ha cap lloc amb terrasses de la ciutat que no hi hagi veïns que no es queixin a partir de les set de la tarda. Si apliquéssim les ordenances fil per randa no hi hauria ni una terrassa a Sant Cugat, però tampoc a cap ciutat.
Les principals reclamacions a la Policia Local estan relacionades amb queixes per soroll dels veïns per sobre de robatoris en habitatge o problemes de trànsit?
Sí. Hi ha robatoris en habitatge, però la gent té confiança, no té la sensació de por. Tot i que quan es produeix un fet els veïns del voltant tenen por. Tot i això, el tema de la seguretat toca de prop la Policia Local, però en tenen la competència els Mossos d’Esquadra.
Algunes policies locals han incorporat pistoles Taser...
Pot ser una bona eina, però s’ha de saber explicar molt bé a la població. També s’hauria de fer una bona formació. No tinc tota la informació.
Llegeix l'article complerts de la Policia de barri.