“Al maig funcionarà tot correctament”
El 10 de març passat es va presentar a la ciutat la nova flota de vehicles de neteja urbana a càrrec de la nova empresa concessionària, Valoriza. També es van donar a conèixer les novetats de la nova concessió del servei de neteja viària i de recollida de residus urbans, així com els beneficis de separar bé els residus
Per què Valoriza?
Tocava fer un concurs i amb el contracte d’aquesta empresa la ciutat s’estalvia un 11% de despesa respecte TMA, que serien uns 940.000 euros. A més, ja portàvem més de 20 anys amb la mateixa empresa i ara farem concurs cada 10.
Quina és la inversió total?
L’import mensual és de 600.365 € i l’anual, de 7.204.000€. Dins de la concessió també s’inclou la renovació de les flotes de contenidors; els serveis al ciutadà com l’oficina d’atenció Infonet o la construcció d’una nau, entre d’altres.
Quins són els beneficis per a la ciutat?
Aconseguim una millor eficiència en la neteja dels carrers a l’hora de planificar les rutes amb la incorporació de GPS en els vehicles i d’uns sensors en els contenidors per saber si estan plens. També són més ràpids, fan menys soroll perquè són híbrids i emeten menys CO2. I també fem un estalvi del 40% de l’aigua que utilitzàvem perquè s’aprofita l’aigua subterrània de la ciutat.
Es renova la flota de vehicles. Quants?
Un total de 62. 20 són de recollides selectives i 42 de neteja viària. Abans en teníem 30.
Aquest augment comporta nous llocs de treball?
Amb la nova concessió s’han contractat 24 persones més de les que ja teníem.
Algun canvi en la manera de treballar?
Continua el servei de neteja manual, però s’ha mecanitzat més. És a dir, la majoria dels treballadors que escombraven, ara aniran amb una màquina. D’aquesta manera, es neteja més amb el mateix temps.
Els contenidors es canviaran?
Es renoven tots, uns 2.109, 220 més que abans. Ara n’hi ha de diferents tipus. Doncs el que farem és canviar-los per uns de càrrega lateral i que siguin més accessibles a l’hora de recollir. Aquests tindran un símbol per facilitar l’ús a persones de mobilitat reduïda, a persones grans i als infants. També millorarà l’estètica.
Ara n’hi ha molts que estan tancats, sobretot els dels barris nous.
Sí perquè estem canviant aquests que estan soterrats. A partir d’ara tindran un sistema hidràulic que funciona amb un ganxo per tal d’anar més ràpids. No podíem comprar el nou model perquè els vehicles encara no eren els nous. I això ens ha fet anar més a poc a poc.
Es fa bé la separació de residus?
Sí, però encara queda molt recorregut perquè, per exemple, els contenidors de residus haurien d’estar buits, només s’hi haurien d’abocar els bolquers i les burilles, però estan plens. El de l’orgànica els recollim buits. Els d’envasos i els dels vidres són els que més s’omplen. Encara cal que la gent hi participi més. Nosaltres hem de donar el millor exemple i per això en els nous vehicles hem incorporat un sistema per separar dues fraccions.
Seguiran fent la recollida a la matinada?
S’augmentaran les freqüències i s’incrementarà el servei en diumenges i festius, a més d’intentar no molestar els veïns endarrerint l’hora d’inici de la neteja viària a les vuit del matí.
A Valldoreix es fa la recollida porta per porta. Es canviarà?
Es continuarà fent, però ara es farà de dues fraccions a l’hora. Passarem un calendari i demanem que els veïns s’hi acostumin i col·laborin.
Quan veurem aquests canvis?
Podem dir que al mes de maig ja estaran tots els vehicles nous al carrer i tots els contenidors canviats. S’anirà fent de manera continua.
Alguna campanya a la vista?
Ara en començarà una per sensibilitzar més a la gent i per donar a conèixer que les noves màquines tenen un mecanisme incorporat per fer la separació de residus més eficient.
Més novetats amb el nou contracte?
L’oficina Infonet de la plaça de Barcelona ja està en funcionament i dóna resposta ràpida al ciutadà i recull suggerències per poder estudiar i oferir a posteriori una solució.
Hi ha rumors que no es fa la separació dels residus des de les plantes de compostatge. És cert? No. Cada vehicle té un destí en concret per poder fer el reciclatge o bé el compostatge per cada material per poder fer, precisament la separació correcta.
Ara fa uns mesos que es va iniciar la recollida d’oli usat de cuina. Com va?
N’hi ha vuit i hi ha més demanda. És uns sistema a través d’un bidonet