Festa Major de Sant Cugat 2024
La cultura popular denuncia el "menyspreu" municipal per Sant Pere
Les entitats han aturat l'esclat de festa a Sant Cugat per reivindicar el seu paper
La celebració de Sant Pere a Sant Cugat no ha estat exempt de polèmica aquest 29 de juny de 2016. Les entitats de cultura popular i tradicional de Sant Cugat han aprofitat el simbolisme de la jornada de Festa Major per "denunciar públicament" el "menyspreu rebut per part dels polítics".
Ho han fet aturant l'Escat de festa posterior a l'ofici religiós a la llotgeta del Monestir, en presència de les autoritats municipals. Una aturada que ha servit per fer lectura d'un manifest després d'explicar que "aturem per primer cop l'esclat de festa de sortir d'ofici, perquè les entitats estem de festa, però no estem contents". D'aquesta manera, s'han adreçat als polítics "pel que significa aquest moment de la festa".
"Ens aturem per dir-vos públicament que fa massa legislatures que escoltem bones paraules, i pocs fets. Massa vegades que ens hem sentit menystinguts per part de l'Ajuntament per la seva mala gestió". En aquest sentit han apuntat situacions com avisos a última hora, canvis d'ubicació, incomprensibles limitacions, permisos que no arriben mai per escrit, o descoordinació amb la policia municipal.
Mireu les imatges del seguici de Sant Pere i el Paga-li, Joan.
"Un munt de situacions i excuses que rebem com un menyspreu a la nostra feina voluntària, i a la nostra il·lusió d'aportar quelcom positiu a una societat individualista i consumista", han aclarit. Per això, han afegit que "denunciem públicament el que rebem dia a dia per part vostra, tant els que governeu com els que esteu a l'oposició".
"Sabeu que ho hem provat de totes les maneres sense èxit, esperant que aturar un dels moments que ens agrada més de la Festa Major, i deslluint-lo, serveixi perquè us adoneu del munt d'entrebancs que ens feu sortejar. No són tot coses boniques", han sentenciat.
"Amb tot, volem, esperem i desitgem que el compromís i el suport que tan sovint manifesteu a la cultura popular sigui real", han aclarit.
En acabar, s'ha reprès l'esclat, dient que "nosaltres sí que creiem en la cultura popular. Perquè som poble i ens devem al poble".
El manifest íntegre
Benvolguts conciutadans, entitats i autoritats municipals, sobretot, autoritats:
Els entremesos aturem per primer cop l'esclat de festa de la sortida d'ofici perquè les entitats de cultura popular i tradicional estem de festa, però no estem contents.
I ens aturem ara, precisament, per dirigir‐nos a vosaltres, polítics, pel que significa aquest moment de la festa i pel que representeu per a nosaltres més enllà de sigles i partits. Ara i aquí, hi som tots, vosaltres i nosaltres.
Ens aturem per dir‐vos públicament que ja fa massa legislatures que escoltem bones paraules i pocs fets, bona voluntat i poques facilitats.
Ja són massa les vegades, massa regidors, massa legislatures... que ens hem sentit menystinguts per part de l'Ajuntament amb la seva mala gestió: avisos a darrera hora, convenis incomplets o sense redactar, canvis d'ubicacions inesperades, normatives a l'alçada de les activitats professionals, incomprensibles limitacions, burocràcia inútil, permisos que no arriben mai per escrit, descoordinació amb la policia local, amb la brigada, entre departaments... un munt de situacions i excuses que nosaltres rebem com un menyspreu, dia sí i dia també, a la nostra feina voluntària i la nostra il·lusió d'aportar quelcom positiu a una societat consumista i individualista.
I insistim, fa massa legislatures que dura.
Avui, totes les entitats aquí presents, estem d'acord a denunciar públicament el que rebem dia a dia per part vostra, tant els que governeu com els que sou a l'oposició. No ens sentim acompanyats per cap de vosaltres. Tots i cadascú de vosaltres coneix la situació que pateixen les entitats i tots en sou igual de responsables.
Queda dit aquí, doncs, perquè sabeu que ho hem provat de moltes maneres sense èxit, esperant que aturar un dels moments que ens agrada més de la Festa Major i deslluir‐lo, serveixi perquè us adoneu del munt d'entrebancs que ens feu sortejar. No, no són tot coses boniques, i no, no tot pot quedar de portes endins.
Amb tot, volem, esperem, desitgem i confiem que el compromís i suport que tan sovint manifesteu amb la cultura tradicional i popular, serà real, i diem REAL, en majúscules i no us quedeu en les paraules.
Iara sí, perquè nosaltres sí que hi creiem en la cultura popular, en el fet diferencial i els moments simbòlics, perquè nosaltres sí som poble i ens devem al poble... reprenem l'esclat!
Entremesos a punt! Músics preparats! Som‐hi, doncs! Visca Sant Pere nostre patró! I VISCA LA FESTA MAJOR!
Coordinadora d'Entremesos de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Sant Cugat del Vallès
Sant Cugat del Vallès, 29 de juny de 2016
El TOT amb la Festa Major
La Festa Major d'enguany donava el tret de sortida el dimarts 28 de juny amb el seguici i el pregó, a càrrec del Club Rugby Sant Cugat, que podeu veure en imatges i vídeo. A la nit, la festa arribava a la plaça d'Octavià, amb la música de Pantaleó i Obeses, i el seguici nocturn, que pot reviure en fotografies i vídeo.
Mireu les imatges de dimarts de Festa Major.
Dimecres se celebrava Sant Pere, i entre d'altres activitat es vivia el Seguici de Sant Pere i el tradicional ball del Paga-li, Joan. No us perdeu les imatge si el vídeo, amb protesta inclosa de les entitats durant l'esclat de festa. Ja a la nit, era Judit Neddermann qui posava la música a la plaça de Barcelona, entre d'altres activitats.
Mireu les imatges de dimecres de Festa Major.
A més, fins aquest divendres, es pot gaudir del Mapping de Festa Major, que també podeu reviu en vídeo i imatges.
Fins al diumenge 3 de juliol, un total de 363 activitats donen forma a la festa grossa més llarga del municipi. I, com no podia ser d'una altra manera, el TOT està fent un ampli seguiment de la cita oferint les activitats, les cròniques, els vídeos i les millors imatges de tot el que dóna de si la Festa Major.
Podeu seguir tota la informació de la festa a través de la pàgina web www.totfestamajor.cat, o a través de les xarxes socials del TOT, Facebook, Twitter i Instagram.
D'altra banda, amb l'inici de Festa Major arrencarà la 19a edició del concurs TOT Fotoportada. Des del mateix dia 28 i fins al 23 de setembre podeu enviar un màxim de dues fotografies de qualsevol de les cinc categories del concurs, que compta amb més de 8.000 euros en premis.