Festa Major de Sant Cugat 2024
La tradició es manté amb el 'Paga-li, Joan' i el seguici de Sant Pere
Un centenar de parelles han ballat el ball del vano i el ram després d'un seguici no exempt de polèmica
El ball del vano i el ram, el Paga-li, Joan, ha tornat a ser el centre de l'activitat de Festa Major a Sant Cugat aquest dimecres, 29 de juny, festivitat de Sant Pere. Després de setmanes d'assaig, un centenar de parelles han dansat als Jardins del Paga-li, Joan, amb la música en directe de la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona.
En total, 98 parelles, 60 d'adults i 38 de nens, sense oblidar en Joan i la Marieta que han obert el ball passats dos quarts de vuit del vespre.
Una cita que enguany ha anat en retard, entre altres motius, per la situació viscuda a la llotgeta del Monestir en acabar l'ofici religiós, quan les entitats han aturat l'esclat de festa per mostrar el seu rebuig al tracte rebut per part de l'Ajuntament.
Mireu les imatges del seguici de Sant Pere i el Paga-li, Joan.
Amb tot, el ball s'ha desenvolupat amb normalitat, després de la petició, per megafonia, que no es repetís la situació de l'any passat, quan part dels pares de les parelles infantils van xiular l'organització perquè els infants no van ocupar tot l'espai destinat a dansar.
Un seguici no exempt de polèmica
El seguici de Sant Pere ha recorregut aquest dimecres, 29 de juny, el centre de Sant Cugat. Un any més, les entitats de cultura popular i tradicional han mostrat el seu saber fer a la ciutat, i han fet homenatge a Francesc Vila i Trabal amb un pilar d'entitats davant la que va ser la seva casa, a la plaça de Sant Pere.
En aquest punt, autoritats i balladors del Paga-li, Joan, s'han sumat al seguici per baixar plegats pel Carrer Major fins al Monestir. Després de saludar Mn. Blai, els representants municipals han accedit a l'església per participar de l'ofici religiós, a excepció dels membres de la CUP, ICV-EUiA i ERC-MES, que ja van anunciar la seva no participació en l'acte religiós.
L'extensa durada d'aquest ofici religiós ha generat crítiques entre els assistents, i s'han pogut sentir alguns xiulets. Amb tot, a dos quarts de nou del vespre, amb mitja hora de retard, la missa ha finalitzat i es donava pas a l'esclat de festa a la llotgeta.
Un esclat que les mateixes entitats han aturat com a protesta pel "menyspreu municipal" a la seva tasca. La polèmica continuaria un cop es disposava a començar el tradicional ball de Festa Major. El públic ha xiulat el retard, i el missatge de l'organització demanant que es mantinguessin les formes.
I més polèmiques, la que ha apuntat el regidor d'ERC Èric Gómez mitjançant Twitter, criticant que els fills de l'alcaldessa ocupessin seients als espais de les autoritats.
El TOT amb la Festa Major
La Festa Major d'enguany donava el tret de sortida el dimarts 28 de juny amb el seguici i el pregó, a càrrec del Club Rugby Sant Cugat, que podeu veure en imatges i vídeo. A la nit, la festa arribava a la plaça d'Octavià, amb la música de Pantaleó i Obeses, i el seguici nocturn, que pot reviure en fotografies i vídeo.
Mireu les imatges de dimarts de Festa Major.
Dimecres se celebrava Sant Pere, i entre d'altres activitat es vivia el Seguici de Sant Pere i el tradicional ball del Paga-li, Joan. No us perdeu les imatge si el vídeo, amb protesta inclosa de les entitats durant l'esclat de festa. Ja a la nit, era Judit Neddermann qui posava la música a la plaça de Barcelona, entre d'altres activitats.
Mireu les imatges de dimecres de Festa Major.
A més, fins aquest divendres, es pot gaudir del Mapping de Festa Major, que també podeu reviu en vídeo i imatges.
Fins al diumenge 3 de juliol, un total de 363 activitats donen forma a la festa grossa més llarga del municipi. I, com no podia ser d'una altra manera, el TOT està fent un ampli seguiment de la cita oferint les activitats, les cròniques, els vídeos i les millors imatges de tot el que dóna de si la Festa Major.
Podeu seguir tota la informació de la festa a través de la pàgina web www.totfestamajor.cat, o a través de les xarxes socials del TOT, Facebook, Twitter i Instagram.
D'altra banda, amb l'inici de Festa Major arrencarà la 19a edició del concurs TOT Fotoportada. Des del mateix dia 28 i fins al 23 de setembre podeu enviar un màxim de dues fotografies de qualsevol de les cinc categories del concurs, que compta amb més de 8.000 euros en premis.