Història i patrimoni a Sant Cugat
La Vitivinícola, amb un deute de 5 milions, ha de vendre bona part del seu patrimoni
Deutes de més de cinc milions d'euros fruit d‘inversions fallides, porta a la societat a vendre bona part del seu patrimoni
A l'any del centenari que un grup de pagesos santcugatencs van tirar endavant el projecte cooperatiu més destacat de la ciutat; el "Celler Cooperatiu", la societat hereva del seu patrimoni ha de vendre bona part dels seus actius. El motiu és la fallida de les inversions fetes per la societat en els darrers anys, així com la gestió per part dels anteriors responsables i dels recursos de la societat invertits en participacions de les empreses: Ambiensis S.L. i Centre de Recerca i Valorització Avançada de Barberà S.L. Totes dues empreses dedicades al tractament de residus. La fallida d'aquestes han provocat un forat de més de cinc milions d'euros a la Vitivinícola.
La societat Vitivinícola de Sant Cugat del Vallès S.L. es va constituir per gestionar el patrimoni que va quedar de l'antiga Cooperativa nascuda el 1921 de l'esforç de petits propietaris, parcers i arrendataris de les vinyes, per tal de processar i gestionar el raïm que es collia al municipi. La cooperativa va edificar l'imponent edifici modernista dissenyat per l'arquitecte Cèsar Martinell que es va cedir a la ciutat als anys noranta del segle passat i en una part dels terrenys, es va construir l'edifici d'habitatges i el centre comercial (Mercadona) de la rambla del Celler.
Descendents de cooperativistes
Els locals comercials són el patrimoni que gestiona la societat una vegada es va diluir la cooperativa i els partícips eren els antics cooperativistes i els seus descendents. La societat va decidir invertit en aquests projectes de creació i desenvolupament d'una planta de tractament de residus, de dubtosa viabilitat i avui en liquidació, així com subscriure i avalar préstecs a nom d'aquestes societats, préstecs i avals bona part constituïts d'esquena als socis i que han portat a l'entitat a una situació crítica.
La nova junta directiva es va constituir arran de tenir coneixement de diversos embargaments i detectat diverses irregularitats que han portat a un endeutament directe i indirecte valorat en més de cinc milions d'euros, que depassen la capacitat de l'entitat.
Locals comercials del Celler
La societat reunida en assemblea extraordinària, va decidir per tal d'afrontar la situació, vendre bona part del seu patrimoni que són els locals comercials del Celler Centre, operació que es va formalitzar a finals de juliol i que evita l'embargament i subhasta dels actius i entrar en un procediment concursal.
La societat està estudiant demanar responsabilitats als anteriors gestors.
És el final d'una iniciativa pionera feta amb l'esforç de moltes famílies de la pagesia santcugatenca.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.