La importància del grup de suport en la lactància materna
Laia Colomé Vinyets i Gemma Jiménez Llàdser formen part de l’equip del grup de lactància materna del Centre d’Atenció Primària de Valldoreix.
El meu primer fill va néixer amb 3 quilos i 550 g i una setmana després fregava els 3 quilos. Els meus pits estaven plens de mossegades i em sagnaven, el meu estat anímic i emocional per terra. Es tractava del “fet normal” de la depressió postpart, però era clar que, entre la mala agafada, els plors i el sagnat dels pits, el meu estat físic i emocional no podia ser el més òptim.
En aquell moment em va veure la Laia, infermera de pediatria. Es va interessar per mi en veure els pits i comprovar que l’agafada, la posició i la postura no eren les adequades.
Ens va donar, al meu marit i a mi, unes instruccions específiques de què fer i com actuar durant els següents dies, amb visites la primera setmana diàries, per seguir l’evolució del meu fill i la meva.
Gràcies a ella i a l’equip vaig poder viure i experimentar més de 5 anys de lactància amb els meus dos fills. Una lactància materna exitosa.
Ser en un grup de suport, obert de dones en situacions iguals o fins i tot més greus que jo, sentir el suport d’especialistes, professionals que no tan sols s’interessen pel nounat, sinó que t’acompanyen, que potencien el vincle entre mare i fill, no té preu.
A l’aula maternal del CAP de Valldoreix, els dimecres entre les 12 i les 14 hores pot assistir qualsevol mare al grup de lactància materna, on trobarà el suport d’una comunitat de dones amb les mateixes inquietuds i necessitats, rebent suport, acompanyament i un reforç d’energia extra per viure una experiència única.
Gràcies, Laia i Gemma, per la feina ben feta, pel suport, flexibilitat i afecte que mostren a cada moment.
Ysabel Viloria