15 anys de 'Pedra i sang', 15 anys de tradició
Molt poques ciutats catalanes poden presumir com Sant Cugat, de tenir un espectacle tradicional de Nadal propi i genuí, com el nostre Pedra i sang, que se celebra des de fa quinze anys a la Sala Capitular del Monestir. Un espectacle teatral un xic insòlit per les “dolcíssimes” dates nadalenques, ja que està basat en un dels successos més tràgics i foscos de la història medieval catalana en general i santcugatenca en particular: l’assassinat de l’abat Biure mentre oficiava la Missa del Gall del 1350, al Reial Monestir de Sant Cugat.
També Pedra i sang, amb 15 anys de trajectòria, té la seva pròpia història. L’any 2000 l’Ajuntament de Sant Cugat encarregava a la Cia Tetrateatre un espectacle per a commemorar el 650è aniversari de l’assassinat de l’abat Arnau de Biure a mans del noble de Cerdanyola Berenguer de Saltells. Ambdós s’havien enfrontat en litigi per una herència i el contenciós va finalitzar violentament amb un vessament de sang.
Així doncs, la Cia Tetrateatre va rebre el repte d’adaptar aquesta fosca història medieval per a ésser explicada més planerament als ciutadans del canvi del segon mil·lenni, en un marc molt allunyat del món teatral, la sala capitular del Reial Monestir. L’autor Josep M. Jaumà i el compositor de Joan Alavedra la van transformar en una fantàstica tragicomèdia musical de tall impecable, en la que la tragèdia i les discussions entre l’Abat i Saltells s’intercalen encertadament amb la comicitat i distensió de les escenes protagonitzades per la comunitat monjos i el poble.
Lluites de poder, humor, tragèdia i cançons i llegenda per explicar la nostra història. La primera edició de l’any 2000 va resultar un èxit de públic tan enorme, que es va haver de programar l’any següent... i l’altre, i novament el següent, fins a arribar a la present edició, que en serà preludi de moltíssimes més.
La santcugatenca Dolors Vilarasau és la veritable l’alma mater de Pedra i sang, la directora d’aquest espectacle des de la seva estrena. Sobretot a ella cal agrair-li la seva dedicació i esforç per tal que avui dia els ciutadans de Sant Cugat puguin continuar coneixent aquest tros de la nostra història.
Tampoc no voldríem deixar de banda a tots els professionals i amateurs que any darrere any s’han compromès i es comprometen a donar novament vida i veu als personatges de Pedra i sang i ens la representen a la Sala Capitular, a escassos metres d’on van succeir els esgarrifosos successos fa ja 665 anys.
Pedra i sang celebra el seu 15è aniversari i ja forma part de les tradicions de Sant Cugat. Esperem que passi de generació en generació i que el relleu segueixi de mà en mà, amb el compromís de la Regidoria de Cultura, de l’Associació Amics de Pedra i Sang i de tots els ciutadans de la ciutat que ja se l’han fet seva.
Moltes felicitats i llarga vida a Pedra i sang!