1r de Maig, dia del treballador i de "los nadies"
La classe treballadora també té desigualtats internes que en dificulten la conscienciació i la solidaritat
"[...] Que no son seres humanos, sino recursos humanos. Que no tienen cara, sino brazos. Que no tienen nombre, sino número. Que no figuran en la historia universal, sino en la crónica roja de la prensa local. Los nadies, que cuestan menos que la bala que los mata."
Los Nadies, Eduardo Galeano
Aquest diumenge 1r de Maig és el dia del treballador. Un any més, des de la plataforma unitària de l'Assemblea pels Drets Socials (ADS), estem organitzant una manifestació per aquest mateix dia que comença a les 10.15 h a la plaça d'en Coll. Una manifestació on hi hem de destinar tots els esforços necessaris per què "los nadies" també se la sentin seva. Però perquè no se l'haurien de sentir seva?
Per què la classe treballadora també té desigualtats internes que en dificulten la conscienciació i la solidaritat. D'una banda tenim la classe obrera clàssica que, de manera legítima, sovint monopolitza el dia del treballador reivindicant dels seus drets (jubilació, atur, prestacions sanitàries, etc.). Com a classe obrera clàssica em refereixo a treballadors de grans empreses, amb una major estabilitat laboral i emparats per grans sindicats i convenis col·lectius. Però malauradament una part creixent de la classe treballadora ja no es pot definir en aquests termes.
D'altra banda, hi ha una part de la classe treballadora invisible. Treballadors i treballadores que no estan sota la protecció dels sindicats, que formen part de l'atur estructural, de les tasques reproductives, de l'economia submergida, i de la precarietat més absoluta. Gent amb contractes temporals i mitges jornades, immigrants sense papers, becaris eterns, falsos autònoms, adults impossibles de reciclar... Són la "classe treballadora perifèrica" segons Rafael Feito, el "lumproletariat" segons Marx o "los nadies" segons Eduardo Galeano.
Amb l'esperit d'indagar sobre aquests problemes, enguany també hem organitzat una xerrada el divendres 29 a les 19 h a la Casa de Cultura sota el títol de "Precarització, desindustrialització i atur. Què fer?". Assistiran ponents de la planta Delphi, de l'Assemblea d'Aturats de Catalunya, de l'empresa HP i el Dr. Artiles, catedràtic de Sociologia del Treball de la UAB.
En les lluites socials tothom és imprescindible i l'autocrítica també. Hem de ser capaços de fer que tothom se senti cridat al dia del treballador, tant la classe obrera clàssica com els invisibles. Aquest diumenge 1r de Maig, el dia del treballador, necessitarem tota la intel·ligència, necessitarem tot l'entusiasme, necessitarem tota la força i necessitarem a "los nadies".