Opinió

25% per a l'atenció primària

'Els sistemes de salut basats en una atenció primària forta garanteixen nivells de salut més alts a la població'

L'atenció primària és la porta d'accés al dret a la salut per a la majoria de la població, sobretot de persones i col·lectius en situació de vulnerabilitat. Paradoxalment, aquesta necessitat no s'ha vist acompanyada d'un augment de pressupost per reforçar-la: al contrari, l'atenció primària va ser la gran perjudicada de les retallades de la dècada passada.

La seva feblesa s'ha fet encara més evident durant la pandèmia, amb una discriminació indirecta en l'atenció sanitària de la població amb malalties no Covid, com per exemple els malalts crònics o les persones amb un alt grau de dependència.

Fa dotze anys que l'OMS i l'ONU insten els governs a reforçar l'atenció primària destinant-hi almenys el 25% del pressupost sanitari. Tot i això, els pressupostos de la Generalitat 2022 van assignar-hi només el 17%. Entitats com Amnistia Internacional, Medicus Mundi, FOCAP, Marea Blanca, Metges de Catalunya i Rebel·lió Atenció Primària tenen en marxa una campanya per demanar que en els pressupostos de 2023 s'augmentin els recursos destinats a l'atenció primària fins a arribar al 25% dels recursos de Salut, com demana l'OMS.

És una bona notícia, doncs, que al juliol el Ple de l'Ajuntament de Sant Cugat se sumés per unanimitat a aquesta petició i aprovés una moció que demana rescatar l'atenció primària del col·lapse. Més enllà de partidismes, és positiu que tots els grups municipals hagin entès que els sistemes de salut basats en una atenció primària forta garanteixen nivells de salut més alts a la població, són més equitatius i eficients en l'ús de recursos, i disminueixen les desigualtats i la mortalitat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.