A la via pública
Efectivament, l’ordenança de convivència ciutadana de Sant Cugat preveu en l’article 6 que “Es prohibeix utilitzar els espais públics i la via pública per al consum i/o la tinença il·lícita, encara que no fos destinada al tràfic de drogues tòxiques, estupefaents o infracció penal, així com l'abandonament d'utillatges o instruments utilitzats per al seu consum”. No obstant això, l’ordenança no es pronuncia respecte les begudes alcohòliques i tampoc estableix un règim sancionador específic per a la vulneració d’aquesta prohibició.
Davant la normativa transcrita i de les situacions de comportaments incívics que es produeixen com a conseqüència de l’excés de consum d’alcohol a la via pública, l’únic que pot fer la policia local és presentar-se al lloc i intentar persuadir a les persones que estiguin duent a terme aquesta conducta no tipificada ni regulada per les ordenances del municipi per a que cessin en la seva activitat.
Si bé és cert que Sant Cugat no és un poble turístic amb un gran volum d’oci nocturn i ni amb problemes flagrants de comportaments d’aquest tipus a la via pública, sí que es produeixen casos davant els quals existeix buit normatiu que acaba ocasionant una indefensió i impotència als afectats que han de suportar aquestes conductes incíviques de forma reiterada i constant.
Entenc que la funció de les ordenances municipals és la regulació de tots i cadascun dels aspectes que poden afectar al municipi -encara que no siguin massius ni majoritaris-per tal d’evitar aquestes situacions de buit legal. Així, entenc que si es regula com a infracció administrativa per exemple; “Rentar, mantenir i reparar vehicles i màquines a la via pública i lleres de domini públic” també hauria de tenir –com a mínim- aquesta consideració d’infracció administrativa el comportament incívic de beure alcohol a la via pública i ocasionar molèsties als veïns i transeünts afectats de forma constant i diària.
Segueix a @Maria_NR al twitter