Opinió

Ai aquestes coses de la (moon)CUP...

He vist aquests dies que la CUP de Manresa ha imposat (sí, imposat, obligat, exigit, o això diuen els mitjans) mètodes alternatius als tampons i les compreses, i que les joves rebin més informació sobre la menstruació. Sí, aquesta cosa tan fastigosa i desconeguda, aquesta sagnada periòdica de la qual no s'ha de parlar, de la que ens hem d'amagar, que hem de dissimular i que ens ha de repugnar.

Aquesta cosa que es veu que ens fa dones, i que ens converteix, quan a hom li convé, en persones emocionalment inestables i irritables. Aquesta cosa antiestètica i bruta, aquest càstig que hem de suportar amb incomprensió, indiferència i rebuig. Aquesta... la regla. Oh, perdoneu, no volia ser irrespectuosa.

Bé, doncs no en tenen prou amb això, sinó que a més a més volen que aquesta informació, que fins ara l'han fet arribar en molts casos les mateixes empreses que venen aquests productes, sigui comunicada des dels organismes públics. Com si fos dolent que les empreses privades només es guiïn per pur ànim de lucre i parlin exclusivament del que els interessa per tal de vendre!

Per tant, és normal que s'hagi generat tant rebombori, tant rebuig i tanta indignació. I és que molesta parlar d'aquestes coses tan íntimes, però no per tabús, prejudicis o estigmes. Ni tan sols per interessos econòmics. Exagerats...

Per què les joves hauríem de saber que els tampons podrien tenir efectes com la Síndrome del Xoc Tòxic (SST)? Per què hauríem de saber que pot ser perillós oblidar-nos-els a dins més estona de la recomanada, i que podríem agafar altres tipus d'infeccions? I per què hauríem de saber que les compreses també poden provocar-ne?

És millor que se'ns doni un producte d'aquests, un ibuprofè o paracetamol i apa, a aguantar-ho com es pugui. Per això no és gens necessari donar a conèixer alternatives com les copes menstruals, compreses de roba o esponges marines (és el que diuen aquests de la CUP, jo no tinc ni idea del que estan parlant), alternatives que pel que es veu són més sostenibles (poden arribar a durar 10 anys), saludables (fetes amb materials sense pesticides ni blanquejants, de recollida del sagnat en comptes d'absorció), ecològiques (són reutilitzables) i assequibles (es poden trobar per 15 euros).

Així doncs, com hauríem de celebrar una proposta com aquesta, que pretén, entre altres coses, millorar l'educació sexual i menstrual dels i les adolescents? Que pretén la visualització de la menstruació, que la planteja com un assumpte polític? Que busca acabar amb tot estigma i rebuig social? Que pretén posar a l'abast altres mètodes i productes per a una elecció més lliure?

Tot i que, posats a reflexionar-hi una mica, potser sí que està bé això de poder escollir i tenir accés a productes menys agressius pel cos, més econòmics per la butxaca i menys contaminants per l'entorn. De fet, i més enllà de les qüestions de salut i mediambientals, com pot ser que essent la meitat de la població la que menstrua, els tampons i compreses no siguin considerats productes de primera necessitat i siguin tan cars? Coses que em venen al cap.

I bé, que en realitat la CUP potser no es vol posar en les intimitats de les persones, potser el que vol és evidenciar que quan parlem de la menstruació parlem també de salut, d'educació, d'economia, de medi ambient, de dret al mateix cos i de dret a ser informades de tot allò que podem utilitzar. Que el que estan fent és posar-ho sobre la taula, fer-ho públic, i proposar que les joves estiguem més informades. En general, i de tot. Avantatges i inconvenients. I després, lliure elecció.

Potser sí que les institucions haurien d'estar obligades a fer arribar aquesta informació, i a facilitar l'accés de productes diversos. Més que res perquè ni al supermercat ni a les farmàcies convencionals en tenen. Però sabeu què? M'he assabentat que a Sant Cugat existeix un col·lectiu de dones feministes revolucionàries, Hora Bruixa, que n'està distribuint. Potser m'hi acosto a demanar-ne un. Per provar, eh.