Assetjament sexual, de debò no va amb tu?
Perquè aquests comportaments masclistes no quedin impunes, fa falta denunciar-ho i aconseguir rebuig social
Ha estat la indústria de Hollywood la que ha destapat el que fa anys que denunciem des de diferents aforaments professionals, l'assetjament sexual a la feina és quelcom freqüent i silenciat, a tots els àmbits laborals. Famoses actrius com Lena Headey, de 'Joc de Trons', Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie o Ashley Judd; top models com Cameron Russell i Cara Delevingne i altres casos més propers com el de Belén Rueda, Leticia Dolera, Aitana Sánchez-Gijón, ho han deixat ben clar: elles han patit personalment assetjament sexual per part de productors, directors, fotògrafs i altres, amb la complicitat de centenars de testimonis i companys que, sabedors del que estava passant, van decidir callar durant dècades. Però també ho denuncien les treballadores de l'Eurocambra i tantes i tantes professionals.
Què és l'assetjament sexual? És emprar la posició de poder masculina per provocar situacions no desitjades d'índole sexual, amb el propòsit d'atemptar contra la dignitat d'una dona, quan es crea un entorn intimidador, hostil, degradant, humiliant i ofensiu verbal, no verbal i físic.
Campanyes virals com #MeToo, #JoTambé, posen en evidència que són moltes les dones que hem patit al llarg de la nostra trajectòria professional i personal, algun assetjament sexual. I la qüestió de fons és que perquè aquests comportaments masclistes no quedin impunes, fa falta denunciar-ho i aconseguir rebuig social, no només per part de les dones, sinó, i molt especialment, dels homes, que han d'apostar per una vida lliure d'agressions sexistes.
De debò, creus que no va amb tu?