Valeria Sidanez, Artista plàstica, coordinadora general i relacions públiques de La Cultural

Opinió

Cada cosa en el seu lloc

Durant el mes de desembre, en plena carrera per les meves compres nadalenques, em vaig trobar amb la sensació de que algunes coses estaven fora de lloc, particularment en referència a l'oferta de les fires artesanals que per aquestes o altres ocasions es realitzen a Sant Cugat

No és difícil distingir allò que és excel·lent d'allò que és bo i el que és bo d'allò que és mediocre i si bé tothom té dret a oferir els seus productes, cada cosa és millor que tingui i ocupi el seu lloc.

M'he quedat bastant decebuda amb el que he vist en general... no així en el particular, havent trobat alguns llocs divinament muntats i exhibint coses al millor nivell.

Qui regula a qui integren una determinada fira d'artesans i a qui no? Amb quins paràmetres s'escull el perfil d'artesania que caracteritzarà la fira i com no? Qui atorga per al mateix espai d'exposició i venda un stand amb joieria artística realitzada en plata envoltada d'uns altres amb bijouteria comercial made in Xina?

Permetre aquestes “desprolijidades” desprestigia completament el concepte del que s'entén o ha d'entendre per treball o producte artesanal, confonent-ho (i desvirtuant-ho) amb manualitats casolanes (moltes d'elles de dubtós sentit estètic) i molt pitjor encara les que directament són de manufactura industrial i de mínima qualitat.

En mig d'aquest context a l'hora de triar, la gran majoria de les persones no faran una valoració per gust o utilitat del que anessin a comprar, si no que ho faran per comparació de preus, i és allà on els veritables artesans sempre sortiran perdent, com per descomptat, va ocórrer!

Probablement la ponderació de l'artesanal com a sinònim de qualitat, originalitat i bon gust hagi estat en part encunyada pel moviment anglès Arts & Crafts (Arts i Oficis), el qual sorgeix en la segona meitat del segle XIX, que liderat per William Morris ens proposa una volta al passat sense maquinàries en reacció a la industrialització i a la recerca de la recuperació de l'enyorada mà humana...

Avui, en ple segle XXI ens trobem davant una nova tendència que reivindica l'artesanal com un valor de confiança i autenticitat i ens garanteix gaudir d'un treball noble, fruit de la minuciositat, formació i experiència del bon artesà.

Un nou cicle ja ha començat i porta un encant artesanal!