Opinió

Can Cabassa

La Masia de Can Cabassa, durant la Guerra Civil va acollir refugiats.

Aquesta masia està situada a prop de la Via Calciata, més tard el camí de Papiol a Sabadell, al pla de Valldoreix, l’actual Mira-sol, un nom comercial creat l’any 1939.

Al costat hi havia la Vil·la romana de Can Cabassa, on es va trobar material neolític i les estructures d'una gran vil·la romana amb peristil i forn metal·lúrgic, més de 300 sitges i d'altres elements romans, medievals i moderns. La masia està documentada des de l'any 1217 com a Mas Torrents.


Pertanyia a la parròquia de Sant Pere d'Octavià i el paborde major del Monestir n'era el senyor alodial. L'any 1867 s'incorporà a la Parròquia de Sant Cebrià de Valldoreix i l'any 1975 passà a la de Sant Joan de Mira-sol.
 

És una masia tradicional de planta rectangular amb porxades d'arc rebaixat a banda i banda. L'any 1864 es va restaurar, donant-li a la façana sud un esquema neoclàssic a base de motllures i afegint-li les dues galeries laterals i la torre. El torreó de planta quadrangular està rematat amb triple i doble finestral venecià de punt rodó a les quatre cares i un entaulament amb degotall i dentells. A la façana nord es troba una capella amb portalada d'arc apuntat i les dependències per a la descàrrega del raïm.
 

Ramon Dalmau i Palet, germà del rector de Sant Cebrià de Valldoreix, Mn. Pere Joan Dalmau i Paret (Girona,1676 - l'Ametlla del Vallès,1740), es va casar amb la pubilla de Can Cabassa. Ramon va ser assassinat a cops de destral l'1 de març de 1717 i enterrat a l'església de Sant Cebrià. A principis del s. XIX el propietari era Pere Joan Dalmau i Riera, àlies Cabassa.



L’any 1868, el pintor Ramon Tusquets i Maignon (Barcelona,1837 – Roma, 1904) visità Valldoreix i el seu pla, de la mà del seu amic, el pintor Ramon Martí i Alsina (Barcelona, 1826 – 1894). En aquesta visita pintà un oli sobre tela titulat “Cuina de Can Cabassa, prop de Rubí”, (57x99 cm), una pintura de gènere i societat. Aquest quadre ingressà l’any 1902 a la Reial Acadèmia de Belles Arts Sant Jordi l’any 1902 i actualment forma part de la col·lecció del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
 

La família Valls Cañellas adquirí la masia a principis del segle XX. Durant la Guerra Civil va acollir refugiats. Després de la guerra, el seu propietari, el Dr. Josep Valls i Serra (Sant Cugat, 1917 – Barcelona, 1982), metge angiòleg, instal·là a la masia el primer laboratori d'assaigs de cirurgia cardiovascular de Catalunya.

Les terres de Can Cabassa van ser molt productives gràcies als parcers i masovers de Rubí i Sant Cugat. A prop de la casa hi havia una font i una bassa per a regar els horts. Un dels darrers masovers va ser Josep Gusi, "Josepet". Durant molts anys ha estat el restaurant Cabassa-Castaño.