Coeducació i altres paraules rares. Petits-grans activismes
'Coeducar és comprometre's amb la igualtat d'oportunitats, amb la no-discriminació per motius de gènere, edat, origen, classe social, capacitats o identitat'
L'objectiu d'aquest article és acostar el concepte de coeducació, perquè sovint ens sembla massa teòric i connecta poc amb el nostre dia a dia, quan en realitat és indispensable per construir una societat més justa. Coeducar és comprometre's amb la igualtat d'oportunitats, amb la no-discriminació per motius de gènere, edat, origen, classe social, capacitats o identitat. Al capdavall, quan parlem de coeducació parlem de Drets Humans, i només per això ja ens hauria d'interpel·lar.
Però, com ho fem? Si ho mirem amb perspectiva, hi ha molts espais des dels quals podem coeducar, i l'escola és un d'ells. Equip docent i monitoratge tenen molt a dir a les escoles, instituts i espais d'oci i de joves.
Però recordem que el context educatiu va molt més enllà d'aquests espais: les famílies, el barri o els grups d'educació no formal també hi tenim un paper clau. Triar una peça de roba per la teva filla, explicar un conte (i no un altre), o fer valdre una emoció és també coeducar. Parlar amb infants i adolescents, mostrar-los diferents models i referents amb els quals sentir-se identificats, qüestionar els missatges que ens arriben a través de la publicitat i les xarxes socials, o aturar-nos davant un comentari racista, masclista o classista és coeducar. I ho podem fer en el nostre dia a dia de la mà dels contes, dels jocs i joguines, de les disfresses, de pel·lis i sèries, de cançons o d'activitats extraescolars.
Perquè encara que les accions del nostre dia a dia puguin semblar petites, tenen més poder del que ens pensem!
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.