Opinió

Contra la tortura, sempre

'Hi ha molta hipocresia: països que públicament diuen rebutjar la tortura, la continuen tolerant i aplicant des dels soterranis de comissaries'

Llegeixo que una nova manifestació per reclamar la transformació de la prefectura policial de Via Laietana 43 a Barcelona en un centre de memòria sobre les tortures a dissidents polítics i presos sota custòdia durant el franquisme (i més enllà) ha comptat amb la participació de l'Ajuntament de Sant Cugat. I que el nostre consistori és la primera institució local que se suma a aquesta petició, amb la voluntat d'arrossegar altres ens locals cap a aquesta iniciativa.

Doncs molt bé per l'Ajuntament, un deu, exercint la seva responsabilitat com a institució pública per reforçar el necessari treball de preservació de la memòria històrica: només recordant el que va passar entre les quatre parets de Via Laietana evitarem la repetició d'episodis tan foscos de la nostra història recent.

Passa que amb la tortura no es pot abaixar mai la guàrdia tot i les aparences. Prohibida internacional per una convenció de 1987 adoptada per 175 països (90 per cent), a Amnistia Internacional sabem i hem documentat que la tortura continua ben viva en la foscor de centres de detenció i presons, i no pas a quatre països sinó a més de 140.

Hi ha molta hipocresia: països que públicament diuen rebutjar la tortura, la continuen tolerant i aplicant des dels soterranis de comissaries. Encara som ben lluny, doncs, d'erradicar aquesta pràctica inhumana i cruel, que mai no es pot justificar, i qualsevol gest com el del nostre Ajuntament també suma i és important.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.