Cooperatives i progrés social
Potenciar el cooperativisme és molt positiu si volem intentar canviar els valors que fonamenten l’activitat econòmica i orientar-los cap a una societat més justa, equilibrada i solidària
Llegeixo que la CUP-PC de Sant Cugat portarà al ple la proposta de crear un viver municipal de cooperatives que doni suport a la creació d’empreses d’economia social i local. L’aposta pel cooperativisme em sembla excel·lent. Sempre he pensat que és un model a potenciar, que hauria de ser molt més vertebrador de l’economia del que és, tant pel conjunt de valors que les fonamenta, com pel fet que en comptes del guany es prioritza la prestació de serveis de qualitat i el bé comú.
És un model que crea ocupació estable, aconsegueix una millor redistribució de recursos i presta amb més eficàcia els serveis de naturalesa social. Hi ha cooperatives de consum, de producció i de crèdit. Actualment al nostre país operen unes 5.000 cooperatives, que ocupen més de 40.000 treballadors, produeixen vora el 3% del PIB de Catalunya i aglutinen més d’un milió de socis. Personalment trobo que no són xifres gaire altes, tenint en compte els avantatges que comporten.
Si em pregunto per què aquest model no s’ha estès molt més, em venen al cap diferents possibles motius. El primer, encara que costi acceptar-ho, és que les persones, en general, tenim un afany pel lucre molt arrelat, i quan un emprenedor opta per un model d’empresa, habitualment tria el que més guany li pot aportar, malgrat els riscos assolits.
Un altre motiu, penso que és el model de gestió. En les cooperatives els socis escullen un consell rector que els representa, però les decisions es prenen democràticament i passa sovint que com que no tenen els socis un coneixement profund de la gestió empresarial no promouen una direcció amb persones ben qualificades i això acaba repercutint negativament en el possible èxit de l’empresa.
Els socis participen dels beneficis però també de les pèrdues, i això no tothom està disposat a afrontar-ho. En tot cas, hi ha un alt desconeixement del model, i per tant, estic d’acord amb la CUP-PC quan diu que l’aposta local pel cooperativisme s’hauria d’acompanyar d’assessorament, jornades i fires.
Crec que tot el que es faci per potenciar el cooperativisme és molt positiu si volem intentar canviar els valors que fonamenten l’activitat econòmica i orientar-los cap a una societat més justa, equilibrada i solidària. El cooperativisme no és l’únic camí, però n’és un d’important. Felicitats doncs als cupaires per la proposta.