Opinió

El Molí de Canals

Ara fa uns dies, organitzat per diverses entitats valldoreixenques, va tenir lloc la segona neteja del Molí de Canals

Aquest molí hidràulic depenia del Castell de Canals i està molt a prop del mateix. Va estar en funcionament entre els segles XII i XIX. L’actuació de Valldaurex Centre d’Estudis de Valldoreix, dels Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix (AVVPV) i de Valldoreix Espais Naturals (VEN), entitats organitzadores, va consistir a recollir les deixalles que la gent aboca, netejar d’herbes i canyes l’entorn del molí i posar en valor aquest element del patrimoni i de la història de Valldoreix.



Ja l’any 2014, les mateixes entitats van organitzar la primera jornada de neteja i animats pels resultats van decidir repetir l’experiència. El molí de Canals era mogut per l’aigua que permetia moldre grans, aprofitant l’energia cinètica de la riera de Canals. Els cereals provenien dels camps de conreu de secà de les masies de l’antic municipi de Canals.


Els molins hidràulics destinats a la mòlta del gra van ser un element industrial imprescindible en el món agrari medieval, bastint-se'n als marges dels rius i torrents, aquí en el torrent de Canals. Per al seu funcionament es construïa una complexa xarxa de séquies.



El mateix nom de Canals ens indicaria l’existència d’aquesta xarxa de canalitzacions d’aigua. A la riera de Canals sabem de l’existència de diverses basses que servien per acumular l’aigua. Cal tenir en compte que el règim pluvial no és constant i calia aprofitar l’aigua de les pluges, així com l’aigua dels brolladors naturals que existien. Molt a prop hi ha un carrer que porta el nom de Brollador. La domesticació de l’aigua i la construcció d’aquesta xarxa hidràulica servia també per a la irrigació de diversos camps de conreu. Les zones d’horta estaven situades a l’actual camp de futbol i al barri del Regadiu, que porta aquest nom com a recordatori de què va ser.



L’acció de neteja del molí té diversos significats, demostra, entre altres coses, que les entitats valldoreixenques volen i sabem col·laborar i assolir objectius comuns. De fet, la recuperada Festa de l’Arbre és també una mostra d’aquest esperit de col·laboració entre entitats. La neteja d’aquest element patrimonial significa que els valldoreixencs valoren i volen donar a conèixer el patrimoni i la història. També cal destacar el valor natural de l’espai, tot i estar al costat de zones urbanitzades, la vegetació, els brolladors i alguns arbres monumentals de ribera fan del lloc un espai natural a recuperar per a gaudi dels valldoreixencs.



Del molí es conserven alguns elements destacables, el cup, el carcau i unes parets on es poden apreciar els forats per la gronsa. La senyalització que l’EMD de Valldoreix ha col·locat recentment al costat del camí serà també un element fonamental en la conservació i en donar a conèixer el molí. Tots, EMD, entitats i valldoreixencs tenim l’obligació de protegir i conservar el nostre patrimoni. Tenim encara molta feina.