Opinió

Cròniques de morts anunciades?

En un any resulta esfereïdor el nombre d’animals domèstics dels quals es té coneixement que han estat enverinats a Sant Cugat, ciutat declarada “Amiga dels Animals” en un ple municipal el 2005

El TOT recollia l’any passat 3 casos d’enverinaments de gossos per verí granulat i el cas d’una gossa morta per ingerir boles de carn barrejades amb claus i vidres a Mira-sol. A mitjans del passat agost, una gossa va ingerir a Can Mates una bola de carn barrejada amb claus i vidres (sortosament va sobreviure) i un altre gos (Duc) va morir després d’ingerir el mateix pervers esquer a Can Magí.

 

La propietària Duc va declarar al TOT que "ho faig públic per tal que el màxim de persones ho sàpiguen, és un fet molt greu i espero que el que li ha passat al meu gos no li passi a cap altre. Per això ho faig públic".

 

Em sorprèn que siguin els ciutadans qui, gràcies a la veu que els ofereix un mitja local, siguin els qui alertin d’aquest tipus de successos que, com deia la propietària del Duc, són fets molt greus... greus perquè indiquen un nivell de menyspreu pel patiment i la vida d’altres éssers vius totalment repugnant, i greus perquè són fets il·legals.

 

El maltractament a un animal o dipositar verí de manera no regulada són il·lícits relacionats amb la seguretat ciutadana i la salut pública. A més, cal tenir en compte la possibilitat que l’enverinament dels animals llançant verí granulat dins el jardí de casa sigui amb intenció de cometre un robatori.

 

En tots aquests casos he trobat a faltar un comunicat oficial de les autoritats (Ajuntament, Mossos, Agència de Salut Pública, Agents Rurals, COVB...) advertint sobre la gravetat dels fets, detallant un protocol d’actuació clar i consensuat i refermant que la nostra ciutat és, no només simbòlicament, “Amiga dels Animals”.

 

Recordo que la Llei de Protecció dels Animals a Catalunya, en el seu article 5 especifica la prohibició de: a) maltractar-los, agredir-los físicament o sotmetre'ls a qualsevol altra pràctica que els produeixi sofriments o danys físics o psicològics. b) Subministrar-los substàncies que puguin causar-los alteracions de la salut o del comportament, excepte en els casos emparats per la normativa vigent o per prescripció veterinària. Si la víctima de la ingesta de verí és un menor, es podria imputar un delicte de lesions o d’homicidi per imprudència.

 

Tal com hem informat en diversos articles del TOT sobre les recomanacions de com procedir en un cas d’enverinament insistim en el fet que, davant una sospita d’ingesta d’un esquer, cal portar l’animal immediatament al veterinari i interposar una denúncia davant les autoritats competents (malgrat que les autoritats poden actuar d’ofici). Si l’animal mor, cal trucar al Cos d’Agents Rurals perquè es dugui a terme una necròpsia, mai s’ha d’incinerar l’animal, ja que constitueix la prova d’un o diversos delictes.

 

És fonamental la proactivitat dels ciutadans informant el TOT i a les autoritats (Policia Local, Mossos o Agents Rurals) sobre la ubicació d’aquests esquers però els santcugatencs també necessitem, per garantir la seguretat i la tranquil·litat dels ciutadans de dues i quatre potes, que hi hagi un compromís ferm de l’Ajuntament per lluitar contra aquests delictes.