Opinió

El futur de la Floresta és una EMD

Toca ara començar a enfilar l'agulla per a la construcció d'un espai de participació i de decisió que superi el constrenyiment de l'actual consell de barri.

A Catalunya hi ha 948 municipis, dels quals 730 tenen menys població que la Floresta. No es tracta, però, de construir un nou municipi a la Floresta sinó de constatar que comunitats numèricament més petites tenen molta més capacitat de decisió en allò que els afecta que no pas les veïnes i veïns de la Floresta.

En els darrers dos anys i mig les veïnes i veïns hem comprovat les limitacions d'un òrgan de participació com és el Consell de Barri. Un instrument, un tros de l'Ajuntament, massa vegades menystingut per l'administració local fins al punt de no saber si aquest òrgan era Ajuntament o ​no.​

No toca ara parlar de la voluntat manifesta ​de les veïnes i veïns  de participar en tot allò que ens afecta com a comunitat perquè manta vegades ho hem expressat. Toca ara començar a enfilar l'agulla per a la construcció d'un espai de participació i de decisió que superi el constrenyiment de l'actual consell de barri. Toca començar a organitzar el debat en el si de la Floresta sobre la necessitat de treballar per a esdevenir una Entitat Municipal Descentralitzada.

No hi ha dubte que és un camí que no es pot fer amb presses. Caldrà formular les preguntes necessàries per a trobar les respostes adequades. Caldrà saber-ho tot sobre les EMD i posar els temors i les il·lusions sobre la taula per acabar decidint, a través d'una consulta popular, si les veïnes i veïns de la Floresta volem aprofundir en la capacitat de decidir sobre allò que ens ateny.

Estem convençuts que el més important ara per ara és obrir un debat ordenat i participatiu per decidir si volem fer la passa que els nostres avis no van poder fer en el seu moment.